2012. február 16., csütörtök

Újabb élőhely pusztítás

A 100%-os állami tulajdonban lévő Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete mintegy 6000 ha-os erdőterületen gazdálkodik a Fővárosban és annak közvetlen környékén. Gazdálkodásuk alapját az Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága, mint erdészeti hatóság által készített, a Duna-Ipoly Nemzeti Park által jóváhagyott, tíz évre szóló üzemtervek képezik.Az erdőborítást fenntartani, az erdőket felújítani szükséges.(forrás:Pilisi Parkerdő Zrt)
A helyszínen (Naplás erdőnél ) az erdészeti megbízott elmondása szerint:
"Erdőfelújítás történhet tarvágás illetve fokozatos felújító vágás után. Tarvágást a csak mesterségesen vagy sarjról felújítható fafajok (pl. akác) állományai esetében alkalmazunk. A fokozatos felújító vágás esetén az idős állomány letermelése több évig is eltart. Bizonyos időközönként bontásokat végzünk az állományban, fokozatosan egyre nagyobb növőtérhez juttatva a csírázó magból fejlődő új fanemzedéket. Miután a csemeték elérték a megfelelő méretet, a végvágással eltávolítjuk a még lábon álló öreg faegyedeket. A végvágás utáni kép a tarvágásokat idézi, nagy különbség azonban, hogy az utóbbi után a területen már ott van az eredeti állomány genetikai információját hordozó, az erdőborítás folyamatosságát biztosító újulat."

Keserves látvány

Folyik a kitermelés

Fentről látszik a Naplás-tó a maradék erdősáv mögött

Mit lehet mondani

A látottak alapján viszont az évek óta elmaradt erdőkezelést érzéseim szerint most bepótolják.Közben furgonok és utánfutós személyautók egymást követve szállítják az értékes tűzifát,vajon hová?

Úgy látszik mindenkinek jut a fából
Négy nagyobb helyszínen tarvágást végeznek és az erdő egész területén gyérítenek illetve tisztítanak.
Az erdészeti megbízott folytatja:
 "Az erdő megfelelő, egészséges fejlődése érdekében a növekedés során törzsszámcsökkentő beavatkozásokra, un. gyérítésekre van szükség. A gyérítésekkel az egészséges, életerős egyedek fejlődését segítjük azzal, hogy mellőlük a beteg, alászorult fákat eltávolítjuk. Sok esetben a gyérítések összeérnek a fokozatos felújító vágás bontásaival, így szintén a faállomány megújulásának szolgálatában állnak"


Munkavégzés eredménye
A végén azzal próbáltak nyugtatni, hogy 5 év múlva szépen visszanövi magát a vágott terület. Ezzel egy probléma van rengeteg olyan idősebb fát vágtak ki amiben odúlakó madarak és denevérek találtak otthonra. Az erdő ilyen fokú  tisztítása a fészekrakó madarak költését is megnehezíti, ezen a területen jó pár évig megpecsételődött az állatok sorsa egy természetvédelmi területen!!!
Ehhez a körzethez nem túl messze eső sashalmi öreg temető területén lévő kiserdő aljnövényzet ritkítása,(a XVI kerület önkormányzat megrendelésére ) amit már két bejegyzésemben is részleteztem.

A sashalmi öreg temetőnél

Aljnövényzet ritkítás
 Ahol  rengeteg cserje, bokor , fiatal és idős fa került kivágásra szintén a környékbeli állatok menedékhelyének számított. Az urbanizáció miatt az állatok élettere folyamatosan csökken, ezt most megtetézik azzal,hogy ekkora fás területeket egyszerre szüntetnek meg, így nem tudnak már szinte élni és táplálkozni, illetve szaporodni.Nem értem miért nem lehet koordinálni az ilyen jellegű fakivágási tevékenységeket. Meg kéne már érteni egyszer és mindenkorra az emberiségnek,hogy nem csak az ember él a földön hanem az állatok is szeretnének élőhelyhez jutni. Sőt a zöld területek és az állatok kipusztításával az emberiség sem fog már sokáig életben maradni!!!!!
Bármilyen megdöbbentő, függünk az állatoktól és a növényektől!!!

Helyi Téma 2012.02.29

1 megjegyzés:

  1. Sajnos manapság (az erdő másik részén) tovább folytatják.

    VálaszTörlés