2013. február 17., vasárnap

Odúgyártással és kihelyezésükkel kapcsolatos tanácsaim

Madaraink egy része odúlakó. Mivel természetes költőhelyük megfogyatkozott mesterséges fészekodúkkal tudjuk segíteni őket, amik különböző méretűek és típusúak lehetnek.
 A odú: kisméretű cinege fajokat telepíthetünk meg : kékcinege, barátcinege, fenyvescinege
 Az odú alapterülete minimum 10X10 cm-es legyen, röpnyílása min: 28 mm átmérőjű,kihelyezési magassága 1,5-4m-ig

A-odú, a fa törzse biztosítja a stabilitást
 B odú:  a leggyakrabban használt odútípus, megtelepítendő fajok: széncinege,csúszka,mezei és házi veréb, örvös légykapó, nyaktekercs.

Széncinege az odúnál


Mezei veréb fiókáját eteti

 Az odú alapterülete min: 12X12 cm -es legyen, röpnyílása min: 33-35mm átmérőjű kihelyezési magassága 1,5-8m-ig.
Az alapterület ennél kisebb ne legyen. A képen jól látható, hogy egy 9 fiókából álló fészekalj kényelmesen elfér ebben az odúban.

Széncinege fiókák
 Itt szeretném megjegyezni, hogy az örvös légykapó és a nyaktekercs számára nagyobb alapterületű és nagyobb röpnyílású odúkat készítek ( 13X13 alapterület röpnyílás 35-38mm átmérőjű). Ezeket a madárlakokat főleg tölgyesekben, ligetes erdőkben, gyümölcsösökben alkalmazom.
C odú: nyitott odú, üregekben,repedésekben,nyílásokban költő madarak számára, kedveli a szürke légykapó,kerti és házi rozsdafarkú,barázdabillegető, várhatjuk benne a vörösbegy megtelepedését is.
Az odú alapterülete 10X10 cm vagy 12X12 cm, kihelyezési magassága 2-8m-ig.
        
Falra szerelt C odúban szürke légykapó fiókák
 Személyes tapasztalat: falra szerelve,(házra garázsra,kamrára) az eresz alá rögzítve tegyük ki.
D odú: hasonlít a B odúra de méretei nagyobbak, megtelepítendő fajok: seregély,búbos banka,szalakóta, 15X15cm-es alapterület 60 mm röpnyílás, itt a legnagyobb arányban a seregélyek veszik birtokba az odúkat. Fiókáját nagy részben rovarokkal,pókokkal,gilisztával eteti.

Seregély család
 A 20X20 cm-es alapterület 70-80mm röpnyílás búbos banka, szalakóta.kuvik számára megfelelő. A kihelyezési magassága 3-8m. 
Fakuszodú: Ez az odú kifejezetten a fakuszfajok számára készül. A bejárati rés 2-3 cm széles és 5-6 cm magas. Fontos,hogy a fatörzsére erősített odúk nyílásai közvetlenül a fa kérge mellett legyenek.
A kihelyezési  magassága 1 - 1,5 m között változik. Főleg tölgyesekben és ártér melletti erdőkben számíthatunk eredményre.

Fakusz odú a Naplás-tónál
 Veréblakótelep: a verebek előszeretettel költenek csoportosan, ezért számukra egymáshoz közel több B odút is kihelyezhetünk,vagy készíthetünk nekik veréblakótelepet.
A képen látható veréblakótelep egy tucatnyi családnak biztosít költőhelyet.

A szarvasi veréblakótelep
 Kiskertekben a leggyakrabban használt a B-típusú madárlak, amit a legnagyobb arányban a széncinegék és a verebek vesznek birtokba. Az odúk alkalmazása viszonylag gyorsan hoz eredményt ha egy-két dolgot figyelembe veszünk. Egyik évről a másikra számunkra kedves madárkákat telepíthetünk meg környezetünkben.
 Tapasztalataink alapján az odútelepeink közelében működtetett etetők növelik az odúfoglalási arányt.
Bár szeretném megjegyezni,hogy az odúkat ne az etetők közvetlen közelébe helyezzük, valamint az odúkba ne rakjunk semmilyen fészekanyagot mert azt a tollasok maguk építik.
A kihelyezett fészekodúk röpnyílása mindig az uralkodó széliránynak ellentétesen álljanak, a legjobb ha Dél vagy Dél-Kelet felé néznek. Ha ezeket nem tudjuk betartani, akkor az a legfontosabb, hogy ne Északi irányba nézzenek a röpnyílások. Az odúk lehetőleg ne billenjenek  hátra illetve oldalra, mert beverhet az eső.

Biztos támasztékot nyújt a fa törzse

Kihelyezés közben
 A röpnyílást  megcsiszolom, mert a madarak több százszor mennek ki-be egy nap alatt, jobb ha nincs olyan szálka vagy durva rész ami károsítaná a tollazatukat, a fiókáknak is jobb a kirepülésnél. Jobban szeretem a gyalulatlan fadeszkából készült odúkat, de a tapasztalat az, hogy a madarak is kedvelik. Amit még itt tudok tanácsolni, ha gyalult deszkával dolgozunk akkor a röpnyílás alá véssünk be egy rovátkát kívülre és belülre egyaránt. Ez megkönnyíti a ki-be járását a madárnak, könnyebben megkapaszkodik rajta. Az időjárás elleni védelem miatt mindenképp kezeljük le az odúkat falazúrral vagy lenolajjal. A tetejére pedig ha még kátránypapírt vagy zsindelyt teszünk akkor jóval hosszabb ideig áll a madárkák rendelkezésére.
 Mivel az odúk takarítása elengedhetetlen művelet a tél és a költési szezon végén, ezért könnyen nyithatóvá tehetjük, ha a tetőt az odútesthez egy vagy két zsanérral rögzítjük.

A tető rögzítése az odútesthez zsanérral
 A tetőt biztonságos zárását, két kisméretű facsavarral oldom meg. Az egyiket az odútestbe csavarom a másikat a tető oldalába, amit egy drótdarabbal fogok össze. Ez az alábbi képen jól látható. Így sem a szél, sem a macska vagy a nyest nem tudja felnyitni a madárlak tetejét.

A tető rögzítése a képen jól látható
 A felfüggesztéshez horganyzott drótot használok,amit az odú oldalába fúrt facsavaron rögzítek,ez az odú oldalának közepébe fúródik, a tetejétől kb 10-15 cm-re. Jól rátekerem a tartó csavarokra a drótot mindkét oldalán. Az egyik oldalon hosszabbra hagyom. Ez kb 35mm hosszú facsavar, kicsit erősebb, mert a nagyon vastag megrepesztheti a deszkát.

Itt az odú oldalába fúrt tartó csavar jól látszik
   Általában olyan ágat keresek,ahol az odú hátulját a fa törzsének tudom támasztani, így kizárom az előre illetve a hátra billenést (ami nagyon veszélyes a fiókáknak). Én az egyik oldalrögzítést kioldom és átteszem a drótot a kiszemelt ágon,majd visszatekerem az oldalcsavarra.Így nehezebb is lelopni,mint az akasztott odúkat.
Házilag ami szükséges az odúkészítéshez
-2,5 cm vastag deszkalap min. 15cm széles
-szegek, facsavarok
-fűrész,
- kézi fúró és a hozzá tartozó lyukvágó készlet
-zsanér
-horganyzott drót
Az odúk méretezésével kapcsolatban javasolnék egy összefoglaló táblázatot a Jómadarak című blogról:
https://sites.google.com/site/madarvedelem/barkacs/madarodu-keszitese/oduk-meretezese

Lyukfúró készlet

 Én a felsorolt odúkon kívül gyártottam bagolyodúkat,vércseköltőládákat és denevérodúkat is.

Ebbe a bagolyodúba a két és fél éves gyerekek is majdnem elférnek
Vércse költőláda
Behálózott denevérodú
Számomra az a legnagyobb öröm, ha ezeket a kihelyezett lakokat a tollas barátaink és a kis bőregerek minél nagyobb számban elfoglalják. Ne keseredjünk el ha csak éjszakázásra és nem költésre használják az odúinkat, mert ezzel is segítjük őket.

40 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik ez az összeállítás, rengeteg hasznos dologgal foglalkozik!

    VálaszTörlés
  2. Örülök neki, hogy tetszik :)
    Üdv Karesz

    VálaszTörlés
  3. Kedves Karesz! Én is saját kezűleg gyártottam az odukat Most szeretném idén, ha megmaradna nálunk egy meggyvágó pár, mert ezen a télen nálunk ettek:) Gondolkodom, milyen odut lehetne nekik csinálni. Te profi vagy, ha van tanácsod, vagy ötleted, kérlek írd meg, de gyorsan, mert jön a tavasz:) Gratulálok a munkáidhoz és az elhivatottságodhoz! Én csak idősebb fejjel jöttem rá, hogy a madarak csodálatosak:)
    üdv:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos a meggyvágónak nem tudunk így segíteni,mert nem odúlakó hanem fészekrakó.
      Lombos erdők,liget erdők,nagyobb gyümölcsösök lakója.
      További jó madarászkodást.
      Üdv Karesz


      Törlés
    2. Köszönöm Karesz a választ. Ha odúval nem is, de etetéssel idén télen is vissza fogom csalogatni a kis meggyvágó párt:) Olyan kedvesek, aranyosak, és nem is olyan félénkek, mint amit a szakirodalom ír róluk:) Náluk sokkal félénkebbek a zöldikék és a vörösbegyek. Egész télen gyönyörködöm bennük az ablakomból kibámulva és bearanyozzák a depressziós téli napjaimat:)

      Törlés
  4. Önöknek ezt tanítani kellene, rengeteg jó ötletet tudtam meríteni az odúkkal kapcsolatban.
    Üdvözlettel József

    VálaszTörlés
  5. Kedves Karesz!
    Nemtudom menyiretudja hogy hol van a 16. kerületben mányásföldön a petőfi tér ez egy gyönyörű par olyasmi mind a Pállfy tér a közepén egy játszótérrer a Pállfy tértől kicsikét nagyob jó környezet a madaraknak és örülnék ha telepitenének ide is eny szép odútelepet csak elsőnek felkéne mérniük a terepet! Erre azért gondoltem mer nagyon szeretem a madarakat figyelni és én ettől a parttól kb gyalog 2-3 percnyire lakom. apark a Bökényföldi úton van. De a parkban egy mesterséges odu sincsen,de harkályok által vály is csak 1-2-láttam!
    És szerintem jól jönne a szárnya barátainknak egy ujjab odutelep!
    Előre is köszönöm hogy elolvasta!
    Üdv.:Bence !!!!!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Karesz!
    Tanácsot szeretnék kérni hogy tehetném vonzóvá a denevéreknek a kihelyezett denevérodúkat.
    Jelenleg két odút helyeztem el a házunkhoz közeli fákon, de még ideiglenesen sem költöztek bele.
    Fontos lenne hogy átköltözzenek a ház tetőszerkezete alatt kialakított majdani redőnytok helyéből, mert hozzáférnek a tető szigeteléséhez és tönkre is tették. Idén le kellett szednünk az egész palalapozást hogy új szigetelést tudjunk letenni a tönkretett helyett, mert az esővíz egyenesen az ablakszerkezetre és onnan be a lakásba folyt. Mivel fa az egész ablakkeret így nem igazán tett neki jót mellesleg a padló sem örült az esőnek és mi sem. Nem olcsó a tető szigetelés és elég időigényes felszedegetni a palalapokat és a tetőléceket, majd a szigetelés cseréje után visszapakolni mindent.
    Én örülök neki hogy vannak denevérek a környéken, de megértem a szüleimet is miszerint így vagy úgy menniük kell. Mielőtt elkezdtük javítani a tetőt kitettük az odúkat, és úgy tűnt el is költöztek, de a munkálatok után alig két napra visszatértek és az odúk érintetlenül maradtak.
    Kérlek segíts valami megoldást találni. Egyikünknek sem jó ha tovább rongálják az otthonunk.
    Köszönettel Lili

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Lili!
      Milyen odúkat helyeztél ki a számukra?
      Fára viszonylag magasra kell kihelyezni,min 5-6 méter.
      Ez nehéz eset,egy helyen hasonlóképpen voltak beköltözve a kis bőregerek,ott a falra helyezték ki nekik az odúkat. Egy részük el is foglalta.
      Több infót tudnál írni, kertes ház vagy társas,illetve milyen a környéketek. Idős nagy fák vagy erdő található e a közelben?

      Törlés
    2. Szia Karesz!
      Családi házas környéken lakunk. A kertek gyümölcsfáin kívül sok öreg fa van a környéken. Főleg dió és gesztenye, de nyírfa és majomkenyérfa is akad bőségesen. Az 51es odúd mintájára készültek az odúk és ugyan olyan magasra szereltem őket a házunk előtti diófákra mint ahol most laknak.
      Figyeltem hogy ne billegjenek. És stabilan legyen rögzítve a háló is hogy ne essenek le mikor mennének be mert elengedett a háló rögzítése.
      Apa jövő hónap végéig adott haladékot. Addig ki kell találnom valamit vagy ő lakoltatja ki őket mert már megint beázunk. Éjjel sokszor lehet hallani hogy kaparásznak és úgy tűnik megint tönkretették a szigetelést.
      Nem tudom még mit tehetnék értük hogy átköltözzenek.
      Az eddig kirakott odúkból összesen egyet használtak ideiglenesen amit a szomszédbácsi a feketefenyőjére tett fel, de oda sem költöztek be pedig hogy ne kelljen felmászni mindig megnézni még egy pici kamerát is szerelt bele és megtudjuk nézni történt e valami mozgás. Csak két napot voltak ott.
      Kérlek segíts kitalálni valamit amivel költözésre bírhatom őket mielőtt apa nagyon megharagszik rájuk.
      Köszönettel Lili.

      Törlés
    3. Szia!
      Én a hálót ferdített szöggel rögzítem,hogy fix legyen.Ez fontos a lábikójuknak.
      A denevérek egy része csapatokban elvonulnak barlangokat keresve a teleléshez. Lehet,hogy a Ti lakóitok nagyon jól érzik magukat.Ahogy bejön a hideg téli álmukat megkezdik,minden riasztás káros számukra,mivel ha felkelnek akkor enniük kell.A hidegben meg nincs rovar.
      Én bízok benne,hogy ők is elköltöznek.
      küldök egy linket a Magyarországi denevérekkel foglalkozó szervezetekről.
      http://www.hunbat.hu/index2.htm
      Mentésben hát ha tudnak segíteni.
      Karesz

      Törlés
    4. Szia!
      Köszönöm szépen a segítséget.
      Apa felhívta az egyik szervezet számát és még a héten kijönnek megnézni mit lehet tenni. Ha minden igaz akkor elviszik őket biztonságos helyre és mi is megcsinálhatjuk újra a tetőt remélhetőleg idén utoljára.
      Örülök hogy nem esik majd bántódásuk és jó helyre kerülnek. :)
      Még egyszer nagyon szépen köszönöm. Lili

      Törlés
    5. Szia!!!
      Nagyon örülök neki :) Ügyesek vagytok!
      Karesz

      Törlés
  7. Kedves Karesz!
    Nagyon jó a bejegyzés, köszönjük a sok hasznos infót!
    Holnap én is belevágok egy B típusúba, de lenne néhány kérdésem:
    - az alapterület gondolom a belső méretre vonatkozik?
    - mekkora legyen az odú magassága?
    - milyen magasan legyen a röpnyílás?
    - szabad-e "ülőfát" rakni a röpnyílás alá kívülre és/vagy belülre?
    Válaszaidat előre is köszönöm:
    Zsolt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Az alapterület a belső méretre vonatkozik. (pl 12x12 a hasznos terület ami a madarak rendelkezésére áll)
      A magasság 25 cm (tető nélkül csak az odútest)
      A röpnyílás 16-18 cm-nél kezdődjön.
      Ülőfát lehet tenni kívülre,belülre nem kell.
      Jó munkát,sok madárvendéget kívánunk.

      Karesz

      Törlés
  8. Szia
    Jó az írás, köszi a hasznos ötleteket. Hamarosan nekilátunk néhány odú elkészítésének. Anita &Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük! Majd ha sikerül, készítünk pár fotót. Remélem hogy néhány "lakót" is sikerül lencsevégre kapni :)

      Törlés
    2. Biztos,hogy birtokba veszik a kis tollasok :)

      Törlés
  9. Üdv, érdeklődni szeretnék, hogy lyukvágó nélkül is meg lehet-e oldani a bejáratot, mert sajnos nincs itthon és ismerősök sem rendelkeznek vele, gondoltam kivésésre vagy valami hasonlóra, de kíváncsi vagyok a tippedre.

    Köszi, Robi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Robi!
      Esetleg körbe lehet fúrni,utána fareszelővel bereszelni. Az első odúkat én is így készítettem.
      Üdv Karesz

      Törlés
  10. Sziasztok!
    Kérdésem a következő-belső magassága a repnyíláshoz képest nem kell meg emelni?

    VálaszTörlés
  11. http://kepfeltoltes.hu/141101/2013_125_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    Madár etetőink!

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok!
    Érdeklődni szeretnék, hogy mik a denevérodú méretei, mert most fognék neki, és sehol sem találom az interneten.
    Előre is köszönöm :)
    Zsolt

    VálaszTörlés
  13. Szia!
    Itt van egy oldal ahol méretek és rajzok is vannak:
    http://www.hunbat.hu/index2.htm
    Denevérvédelem menüpont, odúkészítés.
    Jó munkát :)

    Karesz

    VálaszTörlés
  14. Több A, B, és C tipusu odút helyeztem ki a telkem mögötti erdőben. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen az optimális távolság az odúk között? Illetve, bagoly odú, vagy valamilyen ragadozó madár jelenléte (oduban-fészekben) mennyire befolyásolja a kismadarak életét? Köszönettel: Németh Ferenc

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlöm!
      Az optimális távolságot nehéz behatárolni,a legtöbb madárnak van revírje (élettere),amit nagy habitussal védenek is. Nekünk viszont van több olyan odúnk is,amik közel vannak egymáshoz,mégis elfoglalják a tollasok. Pl: 20 méteres körben 6 db B-odút jelent. Arra viszont nagyon ügyeljünk,hogy az odúból kirepülő madarak útja ne keresztezze egymást.
      Az erdőben ha van rá mód,én tartanék odúnként 15-20 méteres távolságot.
      A közelben lévő ragadozó zavarja őket. Kirepülésnél könnyű prédává válhatnak a fiókák, és az etetésük folytonosságát is negatívan befolyásolják.

      Törlés
  15. Hello!
    Érdekelne, hogy ülőfa nélkül is tökéletes az odú?
    A természetben sem takarítja ki senki a fészkelő helyet, akkor nekünk miért kell ezt megcsinálni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv!
      Az ülőfa nem szükséges,anélkül is tökéletes a madarak számára.
      A természetben is takarítgatják az odúkat a madarak pl: a seregély és a csúszka is megpróbálja kihányni az előző fészekanyagot.
      A tisztításnak több oka is van:
      - a fertőzésveszély
      - az élősködők eltávolítása
      - elhalt fiókák eltávolítása (sajnos előfordul)

      Törlés
  16. 2 kérdésem van.
    -mivel ragasszam az odú tetejére.- milyen távolságban legyenek az A,B odúk a gyümölcsöstől, hogy odamenjenek a madarok eleséget kersni. A gyümölcsffák még elég fiatalok- 10 évesek - s talán még nme tennék oda odút., vagy igen? Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én a tetejére kisebb szöggel rögzítem a védőburkolatot, félig beverem majd ráhajtom.
      A madarak költési időben törekszenek a környékről összeszedni az élelmet a fiókák számára. Én tennék a gyümölcsösbe is és a gyümölcsös közelébe is (max 10-50 méter). Lehet épületre vagy kerítésre is rögzíteni.
      Karesz

      Törlés
  17. Mégyszer az elejét - valmi nem jött össze
    -mivel ragasszam az odú tetejére a bitumens lemezt
    Köszönöm: Laci

    VálaszTörlés
  18. Helló,
    Hozzánk néhány hete beköltözött egy erdei fülesbagoly. Egy kis fán tanyázik.
    Neki érdemes odút készíteni ? Ha igen, milyet ?

    Köszi a választ.

    VálaszTörlés
  19. Hello! Két odúmban is fészkeltek madarak(nem is tudtam róla)csak most hogy belenéztem, tele van fészek anyaggal. Az "A" odúban csak toll és szőr van, a "B" típusúban széna(szerintem ebben verebek voltak). Még most ki kellene szedni a fészek anyagot, hogy téli menedéknek is tudják használni?

    VálaszTörlés
  20. Üdv, szia! Csak azt szeretném megkérdezni, hogy a veréblakótelep mennyire vált be. Eddig sokkal magasabbra terveztem kirakni, nem csak 2 méteres magasságba, plusz attól félek, hogy nyáron nagyon forró lenne nekik. Arra gondoltam, hogy egy plusz előtetőt tennék felé, hogy az már megfogja a napenergia egy részét.. erről mit gondolsz? A telek hatalmas.. de kicsit félek tőle, hogy a "semmi közepére" ha kiteszem, akkor nem érzik magukat biztonságban, mert a környéken nincs egy fa sem, a saját fák/bokrok pedig még nagyon kicsik. Szerinted érdemes lehet ott is próbálkozni? Ne haragudj, de még egy kérdés.. hogy fából vannak a lábak.. a macskák mennyire próbálkoztak a vadászattal, a feljutással? Köszi!

    VálaszTörlés
  21. Kedves Karesz!
    A frissen felujitott hazunk hoszigeteleset ill. hungarocell disziteset egy apro, kb 15 cm-es harkaly megfurta. Szeretnek erdeklodni, hogy egy mestrseges odu telepitesevel le tudnank e szoktatni a madarkat a rongalasrol? Ha igen, milyen jellegu lenne jo? Hol tudnam beszerezni?
    Koszonettel,
    T. Nora

    VálaszTörlés
  22. Helló! Engem bagolyodú mérete érdekelne, illetve milyen magasra kell kihelyezni. Köszi

    VálaszTörlés
  23. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  24. Talán ha van valakinek felesleges bagoly oduja kérem ne dobja ki. Van két fenyőfa az udvarunkban oda teszem és nem zavarja őket senki. email: elsooldalon@gmail.com

    VálaszTörlés
  25. Kedves Karesz!
    Egy db fenyőfán lóg egy 7-es blokk A tipusú, egy 6-os blokk B tipusú és egy 5-ös blokk D tipusú odutelepem a kertemben, közvetlenül az etető tálcák fölött. Az itt olvasottak alapján nem éppen optimális megoldás, se a 7A meg az 5D egy-egy blokkba tétele, sem pedig az elhelyezésük (a 6B az véletlenül éppen megfelelő egy veréb lakótelep számára)! Arra gondoltam, szétrakom a három blokkot három különböző fára. A kérdésem az, hogy szerinted mikor tegyem ezt meg? Jelen stádiumban nagy aktivitással méregetik kívül-belül mindegyiket a verebek és a széncinkék, talán téli menedéket keresve. Köszönettel, Kis Péter

    VálaszTörlés