2012. április 17., kedd

Veréblakótelep

 Már régen tervezgettem, hogy veréblakótelepet készítsek. A hétvégén a tettek mezejére léptem és nem kevesebb mint egy tucatnyi verébcsaládnak biztosítottam költőhelyet :) Ez az egyetlen lakótelep ahol nem kell közös költséget fizetni :)

Férőhelyek kimérése, ami egy B odú méretével azonos

Röpnyílások kifúrása

12 férőhelyes előlappal
  A lábazatokat alaposan lekezeltem lenolajjal és alvázvédő festékkel, hogy ellenállóbbak legyenek.

A lábazatok festése
Európa számos területén egyedszámuk csökkent. Ez köszönhető az élőhely pusztításnak, fészkelőhely hiányának az egyre korszerűbb mezőgazdasági gépek használatának, ahol igen alacsony a betakarítási veszteség. Sokan károsnak gondolták vagy gondolják a verebeket. Alapvetően magevő, de fiókáit rovarokkal táplálja ezért rovarpusztítása számottevő, ami a mezőgazdasági területek,rétek,kertek, gyümölcsösök rovarvilágából és kártevőiből tevődik össze.

Mezei veréb
Egy tanulságos történetet idézek :
A nagy kínai veréb fiaskó
A Mao Ce Tung vezette Kína az 1958-1962 közötti időszakban hirdette meg a „Nagy lépés” programot, melynek egyik első akciója az „Öt kártevő kampány” volt. A kártevőirtásban a verebek – mint a rizstermés vélt megdézsmálói – élen szerepeltek. A lakosságot arra kötelezte a kormányzat, hogy fémedényekkel zajongva folyamatosan riasszák a madarakat, akik így nem tudtak leszállni táplálkozni és pihenni. Emellett mindenféle eszközzel – például a gyerekek csúzlival – lőtték is őket, megsemmisítették a fészkeiket, összetörték a tojásaikat és megölték a fiókáikat.
1960-ban a kínai tudományos akadémia kutatási eredményekre hivatkozva kijelentette, hogy a verebek elsősorban rovar-, nem pedig magevők. Azonban Mao elnök hiába visszakozott, hogy akkor „felejtsük el” – már késő volt. A fiókáikat rovarokkal tápláló verebek hiányában túlszaporodó rovarok felfalták a vetést, és a kialakuló éhínségbe legalább harmincmillió kínai halt bele.

Sajnos az utóbbi évtizedekben – ha más okokra visszavezethetően is – Európában is bekövetkezett egy területenként ijesztő nagyságrendű verébállomány-csökkenés"/Forrás: Magyar Madártani Egyesület/

2007-ben az év madarának választották, ez is mutatja,hogy szükség van rájuk. Magyarországon védett a mezei és a házi veréb is!!!!
Telepesen költ, fészkét levelekből,fűszálakból, tollakból, mohából építi. Évente 2-3 fészekaljat nevel.

Áll a telep :)
Egy gyümölcsösben állítottuk fel az odútelepet a verebek nagy örömére.

4 megjegyzés:

  1. Szuper!!!
    Biztos nagyon fognak neki örülni. :)
    Nálunk évekkel ezelőtt nagyon sok veréb volt. A madáretetés során 3 db volt a legtöbb, amit egyidejűleg láttam, pedig elég nagy a forgalom az etetőnél. Gyakran 30-40 madár talál itt élelemre.

    VálaszTörlés
  2. Vigyázni kell rájuk,reméljük teltházas lesz a lakópark :)

    VálaszTörlés
  3. vigyázzunk rájuk, nálunk még csapatostól csicseregnek reggelente...
    láttam, ahogy röptében levadásszák a cserebogarat

    VálaszTörlés