2012. december 16., vasárnap

A téli madáretetés fontossága odútelepeink közelében

Tapasztalataink alapján az odútelepeink közelében működtetett etetők növelik az odúfoglalási arányt. Sőt biztosan mondhatom,hogy pár év alatt megtöbbszöröztük a madarak számát.

Erzsébet-ligeti önetető feltöltése
  Így van ez az Erzsébet-ligetben is, ahol javításra szorult az önetető mert a vandálok megrongálták. 2 hete helyreállítottuk,de a reggeli etetések során szomorúan tapasztaltam,hogy a kis énekesmadarakat teljesen kiszorítják az etetőből a parlagi galambok és a varjak. Persze a varjakat és a galambokat is etetjük csak ők a földön kapják a kosztot. Másfél hét alatt elkopott a 20 kg mag az önetetőből! Ezt is orvosoltuk,leszűkítettük lécekkel a bejáratot.
A bejárat leszűkítése
 A Rákosi réteken lévő odútelepnél két etető bázisunk is van. Az odúfoglalási arány nagy örömünkre 100%-os volt. A mai nap a nagy sár miatt csak 2 km gyaloglással tudtuk bevinni a madaraknak az élelmet.

Gyalog érkezik az elemózsia.
Az első önetető a Rákosi-réteken

A másik helyszín
  Itt szerencsére sok természetes táplálék áll a madarak rendelkezésére pl: gyommagvak,apró bogyók és a nád magjait is előszeretettel csipegetik. Itt a zöldikék ép a csipkebogyóból falatoznak.

Zöldikék a csipkebogyót majszolják

A következő utunk Szarvasra vitt,ahol három helyen etetjük a tollasokat. Több nagy önetetőnk biztosítja számukra a túléléshez szükséges táplálékforrást.

Szarvason a Maczó-zugi önetetőinkSzarvasi kétszintes étkezde
 Így megóvjuk őket az éhezéstől és a kóborlástól,illetve nagy számban segítjük át őket a költési idényre.Ami a 100%-os odúfoglalási arányon szintén meglátszik.Télen az odúkat menedékként és éjszakázásra is használják a madarak.

Itthon vagyunk (mezei veréb)
 A faggyúgolyó is elengedhetetlen táplálék a nagy hidegben.
                                                               Csip-csip csip-csirip
                                                                az az újság járja,
                                                                faggyúgolyót rakott ki
                                                                Karcsika a fára.
                                                                          Szerző: Adina

Faggyúgolyó füzér

Egy kis munícíó
 Több kisebb etetőhelyünk van még a XVI. kerületben az Erzsébet-ligetben és a Mátyás téren és Budapest IX. kerületében is. A városokban igen táplálékszegény  környezetben élnek a tollasok,ezért az etetésük és itatásuk itt kiemelkedően fontos.

Széncinegék falatoznak
  Sajnos sok helyen lelopják a kihelyezett etetőket,így itt főleg ballonokból etetjük a madarakat,de ahol ez a veszély nem áll fenn,ott önetetőket illetve különböző tálcás etetőket működtetünk. 

10 megjegyzés:

 1. Áldozatos munkátok meghozta és meghozza a jövőben is a gyümölcsét. Az ismeretterjesztést megköszönve, munkátokhoz egészséget és sok sikert kívánok!

  VálaszTörlés
 2. Továbbra is csodállak benneteket!! A hozzáállásotok példaértékű!
  Nálunk is rengetegen vannak. Már a harmadik 20 kilót fogyasztják és ez csak egy kert. Mi lehet nálatok!?
  Péter

  VálaszTörlés
 3. Köszönjük Kiskertem, örülök,hogy újra itt vagy :)

  VálaszTörlés
 4. Köszönjük Péter! Akkor Nálad is fogyasztanak szépen és még hol a szezon vége.
  Mi már túl vagyunk a három mázsán :)
  Üdv Karesz

  VálaszTörlés
 5. Sziasztok, nagyon hasznos ez a blog, örülök neki. Volna 2 gyakorlati kérdésem. Az idei tapasztalataim alapján a következő télre egy az általatok alkalmazott önetetőt akarok készíteni (van egy erdei tanyám, ahol néha csak 10-12 naponta van lehetőség feltölteni az igen nagy forgalmú etetőket). Szóval pontos méretekre volna szükségem az etetőhöz, pl. az alsó "kiszóró rés" magasságára, esetleg tervrajzra...
  A másik, hasonló természetű kérdés: sehol sem találok egy használható denevérodú-készítési alaprajzot, 'pontos' méretekkel.
  Tudnátok segíteni?
  üdv tamás

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Tudunk segíteni,lemérem a mi etetőnket pontosan és leírom a méreteit.
   A denevérodúval kapcsolatban mi is sok fajta tervrajzot átnéztünk mégis egy saját tervezetű odút csináltunk nekik. Addig is ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt
   http://www.hunbat.hu/index2.htm
   Itt van egy pár denevérodú :)

   Üdv Karesz

   Törlés
  2. Előre is köszi a méreteket, a kísérletezés helyett ebben az esetben a bevált, már működő megoldást részesíteném előnyben.:) A denevéres oldalt valahogy nem találtam meg eddig, érdekes... Tök jó.
   üdv t

   Törlés
  3. Sziasztok, én is kutakodok nagyméretű önetetőő tervrajza után, hogy asztalosnak kiadhassam. Sajnos én is csak 1-2 hetente jutok ki az alföldi, Maroslele melletti tanyámra, de szeretnék 2-3-at elhelyezni egy nagyobb területet lefedve. a fabian.zsolt gmail fiokra ha tudsz küldeni, nagyon hálás lennék. Na meg a madarak is. :) üdv, zsolt

   Törlés
  4. Szia!
   Lemértem,ennek nincs szabványmérete,de ez a nagyság kb 3 hétre elegendő.
   belső alapterülete 43cmx39cm

   oldala 39x45 cm (26cm -nél megy fel csúcsba vagy sátortetőbe)

   belül a magvezető 39X28 cm (ebből kettő kell)

   a tető 50X33cm
   és van elől a magfogó az 5 cm magas.
   Különben ez akkora mint egy kisebb kutyaház kb 15-18 kg mag fér bele.

   Üdv Karesz

   Törlés