2012. február 19., vasárnap

Téli madáretető körutunk

A hétvégén igen hosszúra sikeredett az etető körutunk. Helyszínek: Bp. 16 ker. Erzsébet-liget, Mátyás Király tér, Bp. 11. ker. Feneketlen-tó, Taksony, Bp. 10. ker. Túzok u.
Szerencsére nagyon sok korgó gyomron tudtunk segíteni. Bekészültünk rendesen etetőanyaggal: 1 zsák tört napraforgó,1 zsák napraforgó,alma,faggyúgolyó,1 zsák kukorica és sok száraz kenyér. A kocsi szinte megtelt elemózsiával.
Az Erzsébet ligetben feltöltöttük az etetőket és az itatókat,majd folytattuk a Mátyás téren is.
Tettünk egy rövid látogatást a Feneketlen tónál, itt is volt üres etető és rengeteg éhes tőkés réce.

Feneketlen-tónál
 Még egy denevért is sikerült Adinának lencsevégre kapni, azt hittük, hogy rosszul látunk :) hiszen fényes nappal repdesett felettünk.

A repdeső bőregér :)
Ezután egy hétközepi felhívásnak színhelyére vezetett utunk: "Felhívás! A Taksony-híd Miklósi oldalán több száz vízimadár éhezik! Aki tud segítsen rajtuk élelemmel. Kukoricát esznek meg száraz kenyeret vittek nekik. (1kg kukorica ára 58Ft a terményboltban). Kárókatonák vannak lefogyva az éhhalál küszöbén, hattyúk, récék, szárcsák éheznek a Duna befagyott vizén. A nagy hidegben nem sokunknak jutott eszébe, hogy segíteni kellene, de talán még n...em késő!! "
Megérkeztünk a Taksonyi hídhoz, ahol pár száz méterre sikerült leparkolnunk. Innen cipeltük a zsák kukoricát és a kenyeret.

Van zsákomban minden jó...
 A nyomokat követve kerestük az éhezőket.

Lábnyomok
 A következő kép nem volt szívderítő látvány, egy éhen pusztult bütykös hattyú tárult a szemünk elé, amit egy elhullott szárcsa tetem követett :(  Mi lesz itt gondoltuk magunkba. Megpillantottuk a híd másik oldalán lévő madár csapatot.

A madársereg egy része
 Már le is pergett az agyamon,hogy kevés lesz a kaja. Több száz szárcsa (600-700) tőkés réce,hattyú,sirály fogadott minket. A híd oldalán volt egy lépcső, ahol letudtunk menni a vízpartra. Örömünkre egy fiatal pár kenyérrel etette a hattyúkat,ők mindennap segítenek a madarakon ahogy tudnak.Utólag is köszönjük nekik.
Mi is megkezdtük az etetést,ahogy bedobtuk az első marék kukoricát,egymást taposva a szárcsák, hattyúk,  récék próbáltak egy kis élelemhez jutni. Szívszorító látvány volt :(
Az első zsák

Nagy volt az igyekezet

A szárcsák egymást taposva szemezgetik a kukoricát

Rohanás......

Nagy harc folyt minden falatért

Nem volt könnyű a szárcsák dolga

Közelgő sirály csapat

 A zsáknyi kukorica pillanatok alatt tűnt el az éhes gyomrokba.Ezért másnap újra kimentünk a helyszínre,még több étekkel megrakva. Ahol készítettünk egy pár habitus képet a madarakról.

Szelek szárnyán

Kontyos réce a jég szélén várakozva

A jóllakott bütykös
Utólag is köszönöm anyukámnak,aki rengeteg kalóriával járult hozzá az etetéshez.
Mikor eljöttünk egy másik fiatal pár váltott minket, örültünk egymásnak, hogy más is gondol a kis éhezőkre.
Hazafelé még megálltunk a Túzok utcai etetőnél, amit feltöltöttünk, helyeztünk ki faggyúgolyót, almát és még a vadaknak is kedveskedtünk némi csemegével.

Faggyúgolyó kihelyezése

Adina a vadakra is gondolt
Reméljük már nem sokáig tart a hideg és az olvadással végre újra táplálékhoz tudnak jutni a vizi barátaink.
Fotók: Harangozó Adina és Reszt Károly

10 megjegyzés:

 1. Kedves Károly, és Adina!
  Elismerésem a Tiétek.
  Blogodat még korántsem végig olvasva, ámulva nézem a gondolom önkéntes és önköltséges tevékenységetek. Látom élvezettel és szeretettel gondoskodtok madarakról, vadakról, ehhez kívánok nektek kitartást, és gyönyört a nehéz munka gyümölcséül. Köszönöm, hogy egy laikusnak (Nekem) is érthetően mutatjátok be egy természetbarát, madárvédő tevékenységét, felkeltve az érdeklődésem segítetek a "kisüzemi" madárvédelemben.

  VálaszTörlés
 2. Kedves Holnap!
  Köszönjük az elismerést.Igen, valóban önkéntes és önköltséges a mi kis csapatunk. Próbálunk az élőhelyükről egyre jobban kiszorított madarakon,vadállatokon segíteni.Örülünk,hogy ezzel sikerült felkelteni a madárvédelemmel kapcsolatban az érdeklődésedet.Mert nekik minden segítség számít.
  Üdv Karesz és Adina

  VálaszTörlés
 3. Dr. Szomszéd Andrásné /Márika/2012. február 19. 23:33

  Csodálatos, hasznos, látványos munkát végeztetek. Köszönet érte a madarak és más élőlények nevében.
  Itthon mi is kicsiben igyekszünk ezt tenni.

  VálaszTörlés
 4. Köszönjük az elismerést.Minden segítség számít!!!

  VálaszTörlés
 5. Tiszteletre és csodálatra méltó amit csináltok mindenkinek példát kéne venni rólatok !
  Igaz ,hogy csak kicsiben de én is igyekszem segíteni a madarakat idén télen 2 zsák szotyival két kosár almával ,cinke golyóval , és egy kiló dióbéllel . Bár lenne többre lehetőségem ....
  Nagyon sok erőt és energiát egészséget kívánok nektek a további munkátokhoz ,hogy soha ne fogyjtatok ki a természet szeretetéből:)
  Barátsággal :Csilla

  VálaszTörlés
 6. Kedves Csilla!
  Köszönjük a jókívánságokat. Hidd el,hogy nagyon sokat segítesz a telet átvészelő tollas barátainknak :)
  Ha mindenki ennyit segítene, akkor sokkal szebb és gazdagabb madárvilágban élhetnénk.
  Üdvözlettel : Karesz és Adina

  VálaszTörlés
 7. Követendő a példátok.
  Szeretném, ha soha többet szomorú pillanatot nem látnátok!
  Üdv.: Kiskertem

  VálaszTörlés
 8. Kiskertem Köszönjük.
  Az nagyon jó lenne :)
  Üdv Karesz és Adina

  VálaszTörlés