2013. március 6., szerda

A leggyakoribb cinege fajunk a széncinege

 Ezeknek a kismadaraknak a hasznosságát hosszan sorolhatnánk, mert a fák törzsét, leveleit, rügyeit egyaránt tisztogatják. Napjainkban a rengeteg permetezőszer használata jelentősen csökkentette a táplálékforrásukat, viszont az ő munkájukat pótolni semmilyen szerrel vagy eljárással nem lehet. Méltán hívhatnánk őket a fák biológiai védelmezőjének is. A fák rovarvilágának egyik legeredményesebb pusztítói. Lepkehernyók, lepkepeték, pókok, különféle rovarok alkotják éves táplálékuk nagy részét. A téli hónapokban a madáretetőkbe kihelyezett magvak mellett is szívesen fogyasztják a kérgek között megbújt rovarpetéket.

Lárvákat keresgélve
  A fákat megtisztítják a hernyófészkektől, erdőkben, kertekben, vagy a gyümölcsösökben is. Emberi szemmel láthatatlan lárvákat, petéket gyűjtögetik. A téli madáretetéssel és a megfelelő B-típusú fészekodúkkal  környezetünk közvetlen  közelében is megfigyelhetjük őket.

A B-odúból leskelődik a cinege
  Az odúkkal nem csak a költésükben nyújtunk segítséget, hanem téli menedéket is biztosítunk számukra. A madárlakok éjszakázóhelyként is szolgálnak, és a rendszeresen töltött madáretetők biztonsága miatt helyben maradnak és áttelelnek. A széncinege leggyakoribb cinege fajunk,  mindenütt felbukkan ahol fa vagy bokor található. Tavasszal mindig epekedve várjuk a nyitnikék dallamát.
Évente általában kétszer költ, tavasszal és nyáron. A hím választja ki a megfelelő helyet, amiben a tojó építi a gyökér és durva fűszál alapon mohával, állati szőrrel és egyéb puha anyaggal bélelt fészket. A tojás mintázata, színe és mennyisége az elfogyasztott tápláléktól és a költés számától függhet.

Széncinege tojások
  Két hét kotlás után kelnek ki a fiókák, akik 15-23 nap alatt hagyják el a fészket.

Csupasz fiókák

16 napos fiókák
  A cinege pár egy napon több százszor eteti meg fiókáit.

Kirepülés után

Nagyon éhes vagyok
 A szülők nem hagyják magukra fiókáikat,etetik,terelgetik és tanítgatják őket a nagybetűs ÉLETRE :)
A széncinegét 2011-ben az év madarának választották.
Fotók: Harangozó Adina és Reszt Károly

10 megjegyzés:

  1. Nagyon aranyos. Én vezetek egy klubot aminek a neve Természet klub.

    VálaszTörlés
  2. Én az őszapókat neveztem el biológiai takarítóknak. :) Az utolsó mondatokhoz: imádnivaló, ahogyan a már röpképes fiatalok "nyaggatják" a szülőt némi táplálékért, aki néha szinte már menekül a kis erőszakos kaja-követelő elől. Ha hallom a jellegzetes hangjukat az ablak előtti nagy hársfákon, mindig igyekszem elkapni a jelenetet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban az őszapók is átvizsgálják a fákat és a bokrokat :)
      A szülőknek nincs könnyű dolguk,kirepülés után mindenkit megetetni,terelgetni....

      Törlés
  3. Olvastam, hogy a mesterséges odút érdemes havonta átnézni, szükség esetén kitakarítani. Hogyan tegyem ezt költési időszakban? Ráadásul nálunk "elöl nyílós" a madárlak, egy régi kis szekrénykéből készült. Félek, ha kinyitom, kiesik, ami benne van (tojás, csemete).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mariann!
      Nem szükséges havonta átnézni az odúkat. Költési szezon előtt és után fontos kitakarítani. Mi általában késő ősszel és tél végén végezzük ezeket.
      Üdv Karesz

      Törlés
  4. Kedves Karesz!

    A véleményedre lenne szükségem. Kihelyezett odúnkban második éve költ egy széncinege pár. Az idei második fészkelés elég népesre sikeredett,de az utolsó fióka röpképtelenül, tesóihoz képest alapos lemaradással ugrott ki az odúból. A szülei csalogatták, de mindig a földön végezte. A macska és fűnyíróveszély elől, a Hortobágyi Madárkórház tanácsai alapján magam kezdtem nevelni.Ennek immár 12 napja, szerintem 27-28 napos lehet a cinkécske. Saját röpszobája van, tanítgattam sok mindenre. Féltem a családja nem fogadja be. Mára szépen csipeget, megtalálja, keresi a kihelyeztt finomságokat.naponta 4x kér komolyabb mennyiségű étket. Ma szombat van, hétfőn hajnalban szeretném elengedni. Kérdésem feléd: nem korai?, kb 30 naposan elereszteni Szerinted tud boldogulni, ha nem is fogadja be egyik cinkecsalád sem? Nagyon megszerettem (azt hiszem Ő is engem) és iszonyatosan féltem. Előre is köszönöm válaszod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Sajnos a nagyobb számú fészekaljakban vannak fiókák akik le vannak maradva a többihez képest. Ha önállóan eszik és biztosan repül el lehet őt engedni. A befogadásnak kicsi az esélye,neki egyedül kell boldogulnia a nagybetűs életben.
      Pár napot még nyugodtan maradhat, úgy is érezni fogja mikor kell elhagyni a "pótmamát" :)
      Üdv Karesz

      Törlés
    2. Jaj, köszi Karesz, hogy válaszoltál!
      Már 4 napja kint van, az első napokban nem igen távolodott el tőlem, mára csak óránként jár haza enni (egyébként bogarászik és csipeget). A családja valóban nem fogadta be, bár hozzájuk csapódott, eltűrik.
      Azért még kedveskedik nekem is, gyakran repül a fejemre és csipegeti a fülem.:)
      Teljesen beleszrelmesedtem.:)

      Törlés
  5. Tiszteletem! A kérdésem: Átlagos méretű (A. B. C.) odúkat milyen közel szabad egymáshoz képest kihelyezni? Bagoly odú közelsége zavarhatja-e a többi madárfajt? Illetve milyen madárfaj zavarja a madarakat?

    VálaszTörlés