2015. február 1., vasárnap

Egy kis veréb ismertető


 Mezei verebek zimankóban
 Európa számos területén egyedszámuk csökkent. Ez köszönhető az élőhely pusztításnak, fészkelőhely hiányának az egyre korszerűbb mezőgazdasági gépek használatának, ahol igen alacsony a betakarítási veszteség. Gabonatermő vidékek madara, azonban csak ott telepszik meg, ahol fészkelésre alkalmas helyet talál.  Erdők szélén, parkokban, ártéri füzesekben, öreg fasorokban, gyümölcsösökben és az ember háza táján.
A házi veréb legismertebb madaraink közé tartozik, a hímek fekete torokfoltja begyig leér, barnás hátuk feketén sávozott . A tojó sokkal színtelenebb.

Házi veréb hím és tojó


A hím, jól látható torokfoltjával

A tojó
 A mezei veréb picit kisebb termetű, fekete torokfoltja szintén kisebb mint a házi verébé, barna hátrajzuk hasonló. A fekete fülfoltjáról lehet megkülönböztetni. A hím és a tojó egyforma színezetű.

Mezei verebek

Mezei verebek az etetőnél
Költését segíthetjük, B-típusú odúval, illetve veréblakótelepekkel, mert telepesen is költ. Ezt az alábbi videón is látható.





6 lakásos veréblakótelep
 Kísérleti alapon Szarvason a gyümölcsös kertünkben felállítottunk számukra egy 12 férőhelyes telepet. Az első évben a  nyári kihelyezés ellenére is  próbálkoztak megtelepedni.

Az első évi próbálkozások

 A második évben telt házzal működött a telep. Egy verébcsalád 2-3 alkalommal költött benne,  2 év elteltével sikerült megtöbbszörözni egyedszámukat a környéken.

A jó szomszédi viszony :)
Télen éjszakázásra használják a biztonságot nyújtó lakokat.

Itthon vagyunk :)

Sokan károsnak gondolták vagy gondolják a verebeket. Alapvetően magevő, de fiókáit rovarokkal táplálja. Ezért rovarpusztítása számottevő, ami a mezőgazdasági területek, rétek, kertek, gyümölcsösök rovarvilágából és kártevőiből tevődik össze.
2007-ben az a mezei verebet az év madarának választották, ez is mutatja, hogy szükség van rájuk.
Fészkét levelekből, fűszálakból, tollakból, mohából építi. Évente 2-3 fészekaljat nevel, 2-6 tojást rak.

Fészkét fűszálakból, levelekből, tollakból építi

Mezei veréb tojások
Csupasz fiókák

Itt tokosodnak

Tollasan kirepülés előtt
 Gyermekkorunkban már szüleink segítségével nevelgettünk kis verébfiókákat is. Az egyik házi veréb  annyira kötődött a hozzánk, hogy nem akarta elhagyni a biztonságot jelentő szobát. Ő inkább a családot választotta a fajtársai helyett. Nagyon nagy kedvencünk lett. 7 és fél évig élt Rezsőke.  Az utolsó éveiben már a kis fejecskéjén kezdtek "őszülni" a tollacskái. Szabadon élt a lakásban, nem kalitkában.
Adina Rezsőkével
 Volt több fakkos odúja és víz illetve homokfürdője is. Imádta a dinnyét és a narancsot is szerette megcsipegetni. A lakásba tévedt legyeket mindig megfogtuk a számára, amit hangos csérogással meg is köszönt. Egyszerűen imádtuk őt. Sokszor úgy olvastunk, hogy odatyúkosodott a könyv közepéhez a mellkasunkra és ha lapozni kellett akkor rutin szerűen méltatlankodott :)
A madár szeretetünket neki is köszönhetjük.
Egy korábbi cikkünkben is olvashattok további érdekességeket és egy igen tanulságos történetet  a verebekről:
http://madarvedogolyokapkodo.blogspot.hu/2012/04/vereblakotelep.html

3 megjegyzés:

  1. Rezsőke majdnem 8 éves volt, amikor elaludt!

    VálaszTörlés
  2. A szobám ablaka előtti vadrózsa bokorra aggatok gombócokat és napraforgómagot teszek az etetőbe .... tűztem ki almát is,az egyenlőre nem kell nekik ... Azt hittem a fenyőfa törzsére felfutó repkénybe tudnak készket rakni ....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz Márta!
      Most nagy szükségük van a gondoskodásra, az etetés mellett az itatás is nagyon fontos. A sűrű repkény remek búvóhely számukra, előfordul, hogy költenek is benne.

      Törlés