2012. február 29., szerda

Madárvédelem

 Budapest XVI. kerületében lévő sashalmi kiserdő "aljnövényzet ritkítása" miatt (amit már előző cikkeimben írtam) a madarak természetes fészkelőhelye igen lecsökkent, mert sok idős és fiatal fát is kivágtak.
A helyszínen még folynak a munkálatok, ezért itt még nem tudjuk elkezdeni a mesterséges odúk kihelyezését.
A környékről kiszoruló tollasok számára helyeztünk ki madárlakokat a sashalmi határban.
Kis csapatunk tagjai jómagam, párom Adina és barátunk Sajti Viktória.

Adina és Vikó megpakolva :)

Útban a helyszín felé 
Kicsi a létszámunk de annál nagyobb a lelkesedésünk :)

Kihelyezés

Vikó odúsorszámozás közben

Szép napsütésben, nagy sárban és viharos szélben kezdtünk neki a munkálatoknak. Különböző odútípusokat alkalmaztunk, amit több hetes megfigyelés alapján helyeztünk ki.

A 10. odú

Egy kis akrobatika :)

A vércse költőládát magasra kell kihelyezni
A fákra kikerült: 1 db A, 7 db B, 2 db D  tipusú (ebből az egyik 20x20-as alapterületű 70 mm röpnyílással kuvikodú) és egy vércse költőláda.

A nap végén
Számukat folyamatosan bővíteni fogjuk.
Kedden és vasárnap is meglátogattuk a Taksonyi vízimadarakat, ahol örömünkre a jég már nagy részben elolvadt, de ennek ellenére szívesen fogyasztották a nekik szánt búzát,kukoricát és kenyeret.

42 bütykös az étkezdében :)

Érkeztek még páran

Volt energia a civakodásra is
Itt amit érdekességnek megemlítenék több gyűrűzött bütykös hattyú jelölését kérdeztük le  a    gyűrűzőközponton keresztül.

Nyakgyűrű

Lábgyűrű
8 közül a legérdekesebbek:
2005 -ben gyűrűzték Budapesten az egyik bütyköst, 2007.12.07-én kérdezték le Taksonynál amit mi most szintén Taksonynál olvastunk le  4 év 2 hónap 22 napra rá.
A másikat 2007-ben Zagrabnál gyűrűzték aki 2010 -ben hagyta el Horvátországot és fél  év Balatoni tartózkodás után Ráckevétől Soroksárig a Kis-Dunát bejárva most a Taksonyi éhezők táborát erősítette. Ez 234 km-es elmozdulást jelent.
A többinél nagy elmozdulások nem voltak :)

Sajnos a gyűrűzésnek nem csak előnyei vannak :(
Hazafelé meglátogattuk a Túzok utcai etetőt, amit feltöltöttünk és kiakasztottunk pár faggyúgolyót amit az őszapok meg is kóstoltak.

2 megjegyzés:

  1. Üdv Dosaagi!
    A hozzászólásod eltűnt, a kérdés a következő volt: A bütykös hattyú nem szorítja ki az őshonos vízimadarakat?
    A válaszom: A bütykös hattyú magyarországi állománya folyamatosan terjeszkedik.Télen a számuk nőhet,mivel az élővízek felkeresése érdekében akár több száz vagy ezer kilóméteres távot is megtehet. Ahol veszélyeztetné megtelepedése a fokozottan védett madarak egyedszámát, ott eltávolítása szükséges lehet.Az én véleményem az,hogy egyenlőre még nincs ezzel gond. A külső behatások szabályozzák létszámukat, vadászat, kemény telek,áramütés stb...
    Mi minden állaton, ha tehetjük segítünk.
    Üdv Karesz

    VálaszTörlés
  2. Köszi a választ :) Így már értem. A Genfi tónál állandóan arról beszéltek, hogy kiszorítja a madarakat, ott nagyon komoly "születésszabályozás" volt, csak egy-egy tojást hagytak meg. De ott sokkal kedvezőbb a klíma, gondolom, mint nálunk.

    VálaszTörlés