2011. január 8., szombat

Téli madáretetés

A téli hónapokban energiadús táplálékkal segíthetjük a madarak túlélését. Könnyen megszokják és számítanak az etetőhelyek kínálatára. Évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe.
A kistestű madarak testhőmérséklete 41-43 C° között alakul,ez igen  magas ráadásul sokkal  hamarabb kihűlnek mint nagyobb társaik.
A nem vonuló madárfajok (mivel nincs rá szükségük),nem halmoznak fel jelentős mennyiségű energiatartalékot  .Ezért télen szinte a nappalok teljes hossza alatt élelem után kutatnak. Éjszakánként zsírtartalékaikat kénytelenek felhasználni.Kisebb madaraknál ez egy-két éjszakát jelent. Sok madár évszakos étrendre van beállva pl. a fekete rigó gilisztával,férgekkel,rovarokkal és apró gerinctelen állatokkal táplálkozik,de késő ősztől kora tavaszig bogyókat és gyümölcsöket fogyaszt.Minél több fajta eleséget kínálunk annál változatosabb madársereget csalogathatunk etetőink közelébe.


Fekete rigó tojó
Fotó:Harangozó Adina
Ennek a titka, hogy egyes madárfajoknak nem csak a táplálékát, de a táplálkozási módját is ismerni kell. Itt gondolok a földről táplálkozó madarakra mint pl: ökörszem,vörösbegy,fekete rigó, balkáni gerle,illetve az erdei pinty és a fenyő pinty is szívesebben csipegeti fel az etető alá hullott magokat.
Tanácsos a havat az etetők és a bokrok alatt eltávolítani.Én még a bokrokról is leszoktam verni,hogy legyen beülő hely a madarak számára. Azért ,hogy ne legyen vizes a tolluk,mert ez is energiát von el tőlük.
Téli etetőanyagok:
-Fekete  napraforgó ( kis szemű)  fogyasztja: szén,kék és barátcinege,zöldike,házi és mezei veréb,tengelic csíz,erdei és fenyőpinty,meggyvágó,közép,és balkáni fakopáncs,csuszka.szajkó.

Széncinege

-Zsiradék: faggyú,sótlan szalonna,cinke-golyó. A sózott zsiradék  folyamatos vízfelvételre kényszeríti a madarakat ami  erős fagyban gondot jelenthet. Fogyasztja: szén,kék és barátcinege,házi és mezei veréb,csuszka,fekete rigó,vörösbegy,őszapó,fakopáncs.
-mogyoró,dió: szén,kék és barátcinege,vörösbegy csúszka,veréb. Ha finomra törve is kínáljuk, akkor még több fajta madár tud belőle enni.
-köles,lenmag,fénymag : házi és mezei veréb,erdei és fenyőpinty,tengelic,csíz.
-túró,reszelt sajt: fogyasztja az ökörszem,vörösbegy,fekete rigó,
-alma (földön és fára szúrva is) fogyasztja a: szén és kékcinege,fekete rigó szajkó,fenyőrigó .Nagy segítséget nyújthat szokatlan módon áttelelő madaraknak is, például a barátposzátának
-konyhai maradék (tészta,főtt rizs,sajt,levesbe főtt zöldségek) fogyasztja: ökörszem,vörösbegy fekete rigó,szajkó.
Soha ne adjunk a madaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva, gyomor- és bélgyulladást okozhatnak Akár a madarak pusztulásához is vezethet. Ez a kisebb madaraknál értendő. A varjak,a sirályok,a tőkés réce szívesen fogyasztja. Ne feledkezzünk meg a madárkák itatásáról sem,mert az is igen fontos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése