2011. január 3., hétfő

A MADÁRÉLET ÉRTÉK! Humánus bánásmódot minden madárfajnak, a galamboknak is!!

Az állatvédelmi törvénynek az állat kíméletére, az állatkínzás és az állatkárosítás tilalmára vonatkozó rendelkezései minden gerinces állatra, így az elvadult házigalambokra is vonatkoznak.

Az egyes városokban kétségkívül túlszaporodott galambok jelentős (főleg köztisztasági) gondokat okoznak az ott lakóknak. A gondok megoldására tett próbálkozások (a galambok etetési tilalma, a tetőnyílások befedése, különféle galambriasztók) – az intelligens madarak kivételes alkalmazkodó képessége miatt is – csak részleges sikerrel járnak. Egyre többet tapasztalható, hogy egyes önkormányzatok, lakóközösségek, magáncégek a probléma radikális megoldására olyan drasztikus, antihumánus módszerek bevetésétől sem riadnak vissza (a galambok lelövöldözése, hálós befogása, elgázosítása stb., vagyis a madarak hosszas kínlódást, rettegést követő tömeges kivégzése, az elárvult fiókák sorsukra hagyása), amelyek az állatvédelmi törvény betűjével és szellemével összeférhetetlenek. (Gondoljuk meg, hogy még a nem védett, vadászható madárfajok – többek között: balkáni gerle, szarka, szajkó, dolmányos varjú – természetvédelmi koncepciója is tiltja azok vadászatát a költési időszakban!)

Fotó: Harangozó Adina

Ma már létezik olyan módszer, az orális fogamzásgátló alkalmazása, amely etikus, humánus módon csökkenti a galambnépességet a kívánatos mértékűre. Ez a (nem hormon jellegű) szer a tojások kifejlődését gátló ún. OvoControl P (nicarbazin), amelyet mostanra az USA mind az 50 tagállamában bevezettek! Nem toxikus, a hatásos adag többszöröse sem okoz károsodást; emberre, emlős állatra ártalmatlan. Adagja egy galamb napi élelemadagjának kb. a 15 %-a. A preparált bogyók méretezése, anyaga (kenyérgabona alapú, olajat nem tartalmaz), etetési módja (kora reggel, a galambok éjszakázó helye közelében) olyan, hogy más (elsősorban a védett) madárfajok ne tudják fogyasztani.

A madarak, akárcsak az emlősállatok, akárcsak az ember, érzékeny, gondolkodó, intelligens lények! Némely kivételesen értelmes madárfaj egyede akár a hat-nyolc éves gyermekek értelmi szintjét is elérheti. Joguk van az ember kíméletére! Bánjunk úgy a madarakkal, az állatokkal, ahogyan az civilizált országtól elvárható!

Nyomatékosan kérjük a Vidékfejlesztési Minisztériumot, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, szerezzen érvényt az állatvédelmi törvénynek! Ne engedje, hogy önkormányzatok, közhivatalok és magáncégek e törvény szellemével és betűjével ellentétes intézkedéseket hozzanak, különösen, hogy tömeges állatirtást foganatosítsanak! (pl. galambok lelövése, elgázosítása) Hangsúlyozottan kérjük, tegyenek lépéseket a galambok orális fogamzásgátlóval történő állományszabályozása hazai bevezetésére! Tegyenek többet az eddiginél az illegálisan tartott növényvédőszerek felderítésére, az utóbbi években elszaporodott madármérgezések megakadályozására.(forrás:Hortobágyi Madárpark Dr Déri János.)

Aki úgy gondolja,hogy aláírásával támogatja az aláírásgyűjtést az itt megteheti:
http://www.madarpark.hu/alairasgyujtes/

2 megjegyzés:

  1. Aláírtam. Én pont olyan helyen dolgozom, olyan helyen van az irodám,ahol rálátok egy épületrészre,legalább fél m vastag a madár guano.Ez tényleg veszélyes, de csakis humánus módon szabad ezen változtatni!!!!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm ,hogy támogattad.Reméljük sikerül orvosolni a dolgot.
    A legújabb kínzási mód,hogy meghurkolják a lábukat elszorítják majd leszárad.Ezt például a Keleti pályaudvarnál csinálják unatkozó emberek.Küdtek róla több bejelentést.
    Én is a Te véleményeden vagyok.

    VálaszTörlés