2011. január 23., vasárnap

Odúkészítés I. rész

Madárodút a legegyszerűbb és a legjobb fenyődeszkából készíteni, lehetőleg 15 cm széles legyen mert ebből lehet   (a leggyakoribb)  B típusú odút készíteni, amit legsűrűbben a széncinege (2011-ben az év madara) foglal el. Gondoltunk egyet az egyik madarász barátommal,hogy megpróbálkozunk pár odút legyártani.A szombati napra terveztük. Szerencsénkre remek időt fogtunk ki,végig sütött a nap. Ugyan is a szabad ég alatt estünk neki a munkának.


Munka közben


Az első odútest
A kezdeti nehézségek után egyre jobban belelendültünk a gyártásba és 23 db odút sikerült összerakni. Ahhoz,hogy az időjárásnak is ellenállóbbak legyenek, a fa lekezelése még hátra van és a tetejére pedig  kátránypapír kerül.

A nap eredménye
Reményeink és számításaink szerint,hamarosan sikerül kihelyezni kis barátaink számára az ideális fészkelőhelyet.Két komolyabb odútelepet szeretnénk létrehozni,amit kb. 50-50 db odúra terveztünk. A folyamatos ellenőrzés és tisztán tartás miatt beszámozzuk a kis madárházakat. Természetesen más típusú odúk is kerülnek majd kihelyezésre.

Van egy újabb összefoglaló cikkem az odúkészítéssel kapcsolatban.Az alábbi linken olvashatjátok:
http://madarvedogolyokapkodo.blogspot.hu/2013/02/odugyartassal-es-kihelyezesukkel.html

4 megjegyzés:

 1. Szép munka volt egy nap alatt. Biztos örülnek majd neki a kismadarak.

  üdv,
  Kemike

  VálaszTörlés
 2. Szia Károly!
  Ez férfi munka volt!!
  Véletlenül, de ide találtam.
  Látom, téged is megfertőzött az írogatás.
  Gratulálok!!
  Péter

  VálaszTörlés
 3. Köszi Péter.
  Örülök,hogy ide találtál.Valóban "fertőzött" lettem :)

  VálaszTörlés