2014. december 12., péntek

Fontos a téli madáretetés

A téli hónapokban energiadús táplálékkal segíthetjük a madarak túlélését. Könnyen megszokják és számítanak az etetőhelyek kínálatára. Évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe.
A mesterséges fészkelőhelyek kialakítása és a madáritatók létesítése mellett a téli madáretetés is fontos madárvédelmi tevékenység.

Fürdőző kékcinege
A nem vonuló madárfajok (mivel nincs rá szükségük),nem halmoznak fel jelentős mennyiségű energiatartalékot. Ezért télen szinte a nappalok teljes hossza alatt élelem után kutatnak. Éjszakánként zsírtartalékaikat kénytelenek felhasználni. Hideg fagyos teleken kisebb madaraknál ez egy-két éjszakát jelent. Sok madár évszakos étrendre van beállva pl. a fekete rigó gilisztával,férgekkel,rovarokkal és apró gerinctelen állatokkal táplálkozik,de késő ősztől kora tavaszig bogyókat és gyümölcsöket fogyaszt.

Ez az én almám?
Minél több fajta eleséget kínálunk, annál változatosabb madársereget csalogathatunk etetőink közelébe. Ennek a titka, hogy egyes madárfajoknak nem csak a táplálékát, de a táplálkozási módját is ismerni kell. Itt  a földről eszegető madarakra is gondolni kell mint pl: ökörszem,vörösbegy,fekete rigó, balkáni gerle,illetve az erdei pinty és a fenyő pinty is szívesebben csipegeti fel az etető alá hullott magokat.

Talajon táplálkozó tengelic és zöldike
Tanácsos a havat az etetők és a bokrok alatt eltávolítani. Mi még a bokrokról is le szoktuk verni,hogy legyen beülő hely a madarak számára. Azért,hogy ne legyen vizes a tolluk,mert az is energiát von el tőlük
Téli etetőanyagok:
-Fekete  napraforgó ( kis szemű)  fogyasztja: szén,kék és barátcinege,zöldike,házi és mezei veréb,tengelic csíz,erdei és fenyőpinty,meggyvágó,közép és balkáni fakopáncs,csuszka,szajkó.

Harc a szotyiért :)

A meggyvágó csőre mindent visz :)
-Zsiradék: faggyú,sótlan szalonna,cinke-golyó. A sózott zsiradék  folyamatos vízfelvételre kényszeríti a madarakat ami  erős fagyban gondot jelenthet. Fogyasztja: szén,kék és barátcinege,házi és mezei veréb,csuszka,fekete rigó,vörösbegy,őszapó,fakopáncs.
Köszönet Bodó Tamásnak aki idén is segített nagy mennyiségű faggyúgolyó beszerzésében.

Barátcinege a faggyú golyón
-mogyoró,dió: szén,kék és barátcinege,vörösbegy csúszka,veréb. Ha finomra törve is kínáljuk, akkor még több fajta madár tud belőle enni.
-köles,lenmag,fénymag : házi és mezei veréb,erdei és fenyőpinty,tengelic,csíz.
-túró,reszelt sajt: fogyasztja az ökörszem,vörösbegy,fekete rigó,
-alma (földön és fára szúrva is) fogyasztja a: szén és kékcinege,fekete rigó szajkó,fenyőrigó .Nagy segítséget nyújthat szokatlan módon áttelelő madaraknak is, például a barátposzátának.

Barátposzáta hím falatozik

-konyhai maradék (tészta,főtt rizs,sajt,levesbe főtt zöldségek) fogyasztja: ökörszem,vörösbegy fekete rigó,szajkó.
Soha ne adjunk a madaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva, gyomor- és bélgyulladást okozhatnak Akár a madarak pusztulásához is vezethet. Ez a kisebb madarakra vonatkozik,de a varjak, sirályok,tőkés récék szívesen fogyasztják. Ne feledkezzünk meg a madárkák itatásáról sem,mert az is igen fontos.
A sok madár az etetők környékére vonzza a karvalyt is, aki igen jó vadász.

Pihenő karvaly


Fotók:Harangozó Adina és Reszt Károly

1 megjegyzés:

  1. A MME(Magyar Madártani Egyesület) Hírlevelében olvastam, hogy télen is fontos itatni a madarakat. Langyos vizet kell kitenni és ha lehet többször cserélni, mielőtt megfagyna.
    Pántyik Judit

    VálaszTörlés