2013. december 25., szerda

Odúellenőrzés a Cinkotai erdőben

A Naplás tó közelében fekvő Cinkotai-erdőben létrehozott odútelepünk főleg tölgyesből álló erdőrészen lett létrehozva. Az odúk összetétele: 5 db A-típusú odú, 25 db B-odú, 1 db fakuszodú, 2 db D-odú. Itt lehetőséget láttunk a cinege félék, az örvös légykapó, a csúszka és a fakusz megtelepítésére, illetve az erdő nyitottabb részén a nyaktekercs foglalását is vártuk.
Tavaly a fakopáncsok 19 odút farigcsáltak szét, ezeket természetesen kijavítottuk. Előlapcserével illetve, röpnyílásvédő fémlappal orvosoltuk ezt a rongálást. Ezért az ép odúkat is fémlapoztuk.

Adina ellenőrzés közben
Sokan kérdezték, hogy a felszerelt fémlap nem zavarja-e a madarakat?  Hát itt a bizonyíték, hogy a kis tollasok fészkelnek és éjszakázó helyként is használják ezeket az odúkat is.

 költésből maradt cinegetojás  és az éjszakázás jelei
 A kihasználtság 96%-os, ebből a költési arány 80%-os volt.
A fémlap nagyon sok fészekaljat védett meg, de még így is próbálkozott a fakopáncs, több helyen az odú bejárat védő felett kezdte el megbontani az odút, és pár kiülőfát is leforgácsolt.

Az előlap felső részét kezdte el bontani

Szerencsére nem járt sikerrel :)
Volt ahol párszor megkalapálta és odébb állt. A fémlapon látható a fakopi próbálkozása, a kiülőfa viszont nem úszta meg.


A legnagyobb számban cinegék leltek biztos költőhelyre odúinkban, de volt csúszka és örvös légykapó foglalásunk is.
Az egyik lakot viszont a lódarazsak vették birtokba, többszintes fészket építettek bele.

Az egész odút kitölti a lódarázsfészek
 Ellenőrzésünk nem csak a fészkelésekre összpontosul, egyben karban is tartjuk a madárlakokat. Például csavarok, drótok ellenőrzése, illetve cseréje ha kell. Amennyiben a helyszínen nem tudjuk javítani, akkor cseréljük az odúkat.

Javított odú visszahelyezése
 Az odútelepünk második éve is igen sikeresnek mondható, majd 200 fióka repült ki belőle a Cinkotai erdőbe.
Fotók: Reszt Károly és Harangozó Adina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése