2013. november 30., szombat

Az a csodálatos daruvonulás

Számunkra megunhatatlan és mindig izgalmas látványt nyújtanak az ősszel megjelenő daru csapatok. Hangos krúgatásuk megtöri a puszták magányos csendjét.

Darvak
 Ők kisebb nagyobb csapatokban és azon belül pedig családi kötelékekben vonulnak. Naponta akár 600-800 km is repülnek a kiszemelt pihenőhelyekig. Hazánk is egy ilyen pihenő állomás a számukra.

Lecsapolt hortobágyi halastó
 A lecsapolt tavak nyújtanak számukra biztonságos éjszakázó helyet, ahonnan reggelente a környező tarlókra szállnak élelem után keresgélni.

Élelem után keresgélő darvak
 Az időjárástól függően 1-2 hónapot is tartózkodnak nálunk és az első hó megjelenésével távoznak tovább észak Afrikába, dél Európába illetve a közel Keletre.
Az egyik legnagyobb testű gázlómadár. Az idősebb hím  példányokat könnyű megkülönböztetni, mert piros "sapka" díszeleg a fejtetőjükön.
Mi Kardoskúton és a Hortobágyon is szoktuk őket csodálni. Kora délután már kimegyünk a terepre, hogy beálcázva, a zavarásuk nélkül figyelhessük meg az esti behúzásukat.


Darvak érkezése

Darvak a napkorongnál

A nap felett seregély csapat látható

Darvak a lenyugvó napos égbolton

 Persze nemcsak  darvak, hanem bíbicek, sirályok és vadludak is színesítik a lenyugvó napos égboltot.

Ludak esti behúzása

Ludak
 Délután mindig találkozunk más állatokkal is pl: rókák, őzek, nyulak, ölyvek, héják, vércsék stb., akiknek a megfigyelésével és fotózásával múlatjuk az időt szürkületig.

Őz a határban

Róka koma

Egy igazi pusztai hangulat
 Ilyenkor teljesen nekik szenteljük a figyelmünket és ez annyira jól kikapcsol minket,hogy egész hétre feltöltődünk energiával :)
Mindig sötétben hagyjuk el a terepet. Az egyik ilyen alkalommal gyönyörű holdfelkeltét láthattunk.

Holdfelkelte


Fotók: Harangozó Adina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése