2013. január 15., kedd

Kertünk vendégei

 Minden élőlény kiemelt figyelmet érdemel,főleg,hogy mi emberek szorítjuk ki  őket élőhelyükről. Kertünket úgy alakítottuk ki,hogy minden nálunk megforduló állat jól érezze magát. A madárvédelmi tevékenységünk mellett jó ha odafigyelünk rájuk is.
A mókus nem csak az etetőinket látogatja,hanem meg is telepedett az egyik általunk kihelyezett nagyméretű D-odúnkban.

Vörös mókus
A sünök téli álmot alszanak, már ősszel elfoglalják telelőhelyeiket, amit avarból készült alomban töltenek el.

Keleti sün
 Falevelekből nagy lombkupacokat alakítottunk ki,amiben a sünön kívül még rengeteg bogár, béka és kisemlős vészelheti át a telet.

Menedéket adó levélkupac
  Fontos,hogy a sokáig egy helyben tartott levélkupacot ne égessük el!!! (mert ilyenkor nagyon sok élőlény eshet áldozatul az őszi, illetve a tavaszi égetéseknek)
A másik nagy kedvencük a farakás, amiben biztonságos búvóhelyet találhatnak. A rakás más állatokat is vonz, pl. békák, gyíkok, bogarak, egerek vackolnak be a hideg miatt és alakítanak ki  megfelelő helyet a telelésre.

Zöld varangy

Levelibéka
Fürge gyík
  Persze van aki a vadászat miatt látogat ide.

Menyét
 A madáretetőkből kihullott magvakat nem csak a madarak fogyasztják, az egereknek is jut belőle bőségesen,  akik viszont a baglyoknak jelentenek zsákmányt a fagyos napokon.

Pirókegér
  A vastag hótakaró a baglyoknak is megnehezíti a dolgukat,ilyenkor számukra is kialakítunk etetőhelyeket.
 Baglyaink legfontosabb téli táplálékát a hideg hónapokban is főként kis rágcsálók alkotják. Addig nincs is probléma ameddig a tartós vastag hótakaró nem zárja el a zsákmányhoz vezető utat. Ezért szoktuk a rágcsálókat nyílt részre kicsalogatni. Nagy hó esetén 4-5 bagolyetetőt is működtetünk.

Bagolyetető kialakítása
 A Szilas-patak mentén kihelyezett denevérodúkban sikerült megtelepíteni a denevéreket is, akik hasznos rovarevők.
Denevérodú
  Ez a tavalyi év legnagyobb sikerének mondható, mert tavaly próbálkoztunk először a megtelepítésükkel. A hazánkban élő összes denevérfaj törvényes védelem alatt áll!
Fotók Harangozó Adina és Reszt Károly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése