2013. január 20., vasárnap

Tatai vadludak napkeltétől napnyugtáig

 Minden évben ellátogatunk Tatára, így tettünk ebben az évben is. A kora reggeli vadludak kihúzását és késő délutáni gyülekezőjét kísértük figyelemmel. A csapatok jelentős részét nagy lilikek és vetési ludak alkotják, de tőkés récék, különféle sirályok,nagy kócsagok, szürke gémek, nyári ludak  és egy-egy ritkaság, mint a vörösnyakú lúd, a kis lilik, az örvös lúd és az apácalúd is jól megfér egymással az Öreg-tó lecsapolt medrében. A reggeli kihúzás, mint ha időzítve lenne, mert a madarak nagy része egyszerre emelkedik a magasba. Hatalmas hangrobajjal jár ez a természeti csoda.


  Akárhányszor látjuk, nekünk ez mindig felejthetetlen élményt jelent. Az éjszakázó helyüket elhagyva a környező szántóföldeken és réteken keresnek táplálékot. Ilyenkor akár több tíz kilométeres távolságban is keresgélnek.
Tatai hajnal


Vadludak

Sirályok sokasága

Nagy kócsagok

Persze vannak egyedek akik tovább időznek a biztonságot jelentő tavon.

A pihenők

Az Által-ér környékét bejárva kárókatonákat, tőkés récéket, fekete harkályt cinege féléket és még egy jégmadarat is megfigyeltünk.

Tőkés récék

Jégmadár

 A kárókatonák jelenléte ilyen erdős részen nem túl szokványos, mivel óvatos madarak, ezért jobban szeretik a nyílt területeket.

Által-éri idill kárókatonákkal

A ludak délutáni behúzását a több ezer vetési varjú gyülekezője koronázta meg. Hatalmas károgással érkeztek a környező magas fák ágaira.


 Aki teheti látogasson ki az Öreg-tó környékére november elejétől február közepéig, hogy részese lehessen e természeti csodának.
Fotók: Harangozó Adina és Reszt Károly

3 megjegyzés:

  1. Gratulálok az újabb poszthoz, a hihetetlenül szép fotókhoz és a videofelvételekhez. Remélem, rövidesen én is eljutok Tatára! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük :)
    Reméljük minél hamarabb :)

    VálaszTörlés