2012. január 8., vasárnap

Hétvégi madaras beszámoló

 Szarvason jártunk, ahol feltöltöttük az önetetőket, amiknek elég nagy a kapacitása ,de hál 'istennek a rengeteg madár gondoskodik arról,hogy 3 hetente pótoljuk a magkészletet.


A kisebbik önetetőt két és fél diszperzites vödörrel tudom feltölteni
  A négy etetőbe több mint 40 kg! magot tudunk kihelyezni. Ezt növelve még két csirkeetetővel és 25 faggyúgolyóval örvendeztettük meg tollas barátainkat.
Terülj-terülj asztalkám
"Cinkegolyó fa"

Tálcás etető csirkeetetővel kigészítve
.



 A madársokadalom hamar birtokba vette a "terülj-terülj" asztalkámat és különböző fajtársaikkal együtt békésen falatoztak a napsütéses időben.
tengelicek
mezei verebek, tengelicek
tengelic zöldikével
tengelic,széncinege,zöldike
mezei veréb,tengelic ,zöldike
zöldike, mezei veréb
.
kékcinege,széncinege

Igen fontos a madarak téli etetése és itatása.Könnyen megszokják és számítanak az etetőhelyek kínálatára. Évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe.
A kistestű madarak testhőmérseklete 41-43 C° között alakul,ez igen  magas, ráadásul sokkal  hamarabb kihűlnek mint nagyobb társaik.
A nem vonuló madárfajok (mivel nincs rá szükségük),nem halmoznak fel jelentős mennyiségű energiatartalékot. Ezért télen szinte a nappalok teljes hossza alatt élelem után kutatnak. Éjszakánként zsírtartalékaikat kénytelenek felhasználni.
Fotók Harngozó Adina és Reszt Károly

4 megjegyzés:

  1. Szőlősgyöröki Természetvédők!2012. január 9. 17:24

    Nagyon jó beszámoló volt! Köszönjük, hogy az élményeidet megosztottad velünk! :-)

    VálaszTörlés
  2. Szia Karesz!
    Végig olvasgattam az elmúlt bejegyzéseket. Idáig is büszkén tekintettem arra amit csinálsz, most...! Így tovább és az oldal is igazán kiváló!
    Követendő példa a hozzáállásod!
    Péter

    VálaszTörlés