2012. január 5., csütörtök

Vadludazás

 Terveztük a Tatai öreg tavat meglátogatni, ahogy minden évben tesszük. A vadludak  látványos kihúzását szoktuk megnézni. Számomra ez az egyik legnagyobb madaras élmény. December közepén rekord mennyiségű vadlúd tartózkodott a tavon. Számukat 48 ezerre !!! becsülték,több ezer sirállyal és récével kiegészülve. A tó körüli erdő magas fáin pedig,  mintegy 8000 varjú éjszakázott.

Szép számmal
voltak a tavon..

 Hajnal fél hatkor keltünk útnak,hogy még sötétben kiérhessünk a helyszínre. Megérkezésünkkor én már tudtam,hogy ez más lesz mint a többi évben, hiszen elmondhatatlanul nagy hangzavar fogadott. Az ónos eső megnehezítette az utunkat, de így sem késtük le a kihúzást. Az első nagyobb csapat kb. fél nyolckor egyszerre felszállva iszonyú robajt csapva hagyta el az öreg tó területét. A többiek még várakoztak, melegítették szárnyaikat. Pár ezres csoportban keltek útnak, ki erre, ki arra.

A csapat eleje

 Amelyik csapat a vár felé repült annak nem volt olyan nagy szerencséje, ugyanis puska ropogásra lettünk figyelmesek.

A vár felé haladva...
Nem hittünk a fülünknek,de a megdöbbenésből felocsúdva egyből hívtam a hatóságokat. A Nemzeti parktól nem tudtam senkit elérni, így maradt a rendőrség. A biztos urak meg is érkeztek, de minket kerestek vagy egy órán keresztül....
 A másik meglepetés, három markoló volt a mederben, amik a nyugalmi időt nem betartva kezdték meg a munkát a nemzetközi egyezménnyel védett élőhelyen!!!! (mikor még több ezer lúd volt a tavon)

A figyelmeztető tábla

A markolók..
2011 Magyarország december 18.......
 A Derítő tóhoz is átsétáltunk ahol lesben álló kárókatonákkal találkoztunk.
A hátizsákunkba vittünk egy nagyobb zacskó napraforgót is,hogy kicsit segítsük az ottani madárkák téli keresgélését.
Örömünkre sok kis tollas fogyasztotta a szotyit.Széncinegék,barátcinegék,kékcinegék és a csuszkák is. Utóbbiak sokat raktároztak el a fakérgei között az elemózsiából.


Pihenő kárókatona

A végére még maradt két nagy lilik, akik majdnem felettünk húztak el.

Nagy lilik
Reméljük,hogy jövőre is ilyen szép számmal látogatnak el hozzánk ezek a hangos madarak  :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése