2011. szeptember 5., hétfő

Örvös Galamb története

A munkahelyünk közelében egy 10-12 méter magas aulába repült be  egy felnőtt örvös galamb,ahol 8 napot tartózkodott étlen és szomjan. Mindent megpróbáltunk,hogy lecsaljuk a pórul járt madarat. A víztől az élelemig, sőt még mp4 -es lejátszón a hívóhangját is lejátszottuk neki, de konokul kitartott és nem mozdult a magasban lévő gerendákról. A Magyar Madártani Egyesülettel is felvettük a kapcsolatot,de sajnos ők sem tudtak mást kitalálni. Végre a 8. napon valahogy leevickélt a meggyötört szárnyas barátunk.  Rögtön a segítségére igyekeztünk és megpróbáltuk fokozatosan etetgetni illetve itatgatni. Magától nem volt hajlandó enni,sem inni,így apránként megtömtük egy kis nedves és vitaminos kukoricadarával. Még bérescseppet is adtunk neki,hogy vissza tudjon erősödni.

A kis beteg
 Szerencsére másnap pont szabadságra mentünk,így gondoltuk,hogy jobban tudunk vele foglalkozni és felerősödése után Szarvason elengednénk,ahol egész sok örvi szokott fészkelni. Reménykedtünk,hogy itt majd új életet tud kezdeni.
Sajnálattal vettük észre,hogy nagyon zöld volt a széklete. Felhívtuk a Hortobágyi Madárkórházból Dr Déri Jánost,aki mindig lelkesen segít a kis betegeinken. Nem tudott pozitív tanácsokat adni, hiszen a hosszú éhezés és szomjazás miatt az epe nem tudott normálisan működni. 50-50 %-ot adott a túlélésre.
Másnap már a kertben sétáltattuk bízva a felépülésében.

Séta közben
 Délutánig egyre jobban erősödött, de estére hirtelen rosszabbul lett és elpusztult. Reméljük a kis lelke "madárvárosban" tovább él.
A halála után két héttel  2 fiatal örvös galamb jelent meg az itatónk közelében,jelezve,hogy van utánpótlás  :)

Fiatal Örvös galamb

A testvérkéje

Fotók :Harangozó Adina és Reszt Károly

6 megjegyzés:

  1. Sajnálom, hogy nem tudtátok megmenteni a galambot. Abban pedig biztos vagyok, hogy végig érezte, hogy segíteni akartok rajta...

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!

    Legközelebb Béres csepp helyett (alkoholos, így madárnak nagyon nem való) inkább próbáljatok keríteni infúziós folyadékot (fiziológiás sóoldat, az jobb hatásfokkal segít egy kiszáradt madárnak.
    Etetésileg meg ledarált, majd vízben kása állagúra hígított, oldott csibe indítótápot javasolnék adni > jobb a tápértéke, sokkal könnyebben szívódik fel (nem terheli meg a 8 napos koplalástól leállt emésztést), mint a kukorica).
    Tapasztalatból javaslom, amit írtam - nem egy mentett örvöst felneveltem már, most is van nálam 2 "kosztos" :-)

    Sok sikert, ahhoz, amit csináltok.

    VálaszTörlés
  3. Vlad Tepes köszönjük a jó tanácsokat alkalmazni fogjuk.

    VálaszTörlés
  4. :-) NM.
    Ahogy elnézem (jó alaposan végignéztem a blogot > klassz), ti elég komolyan belementetek az odú kihelyezésbe, élőhelyvédelembe, teremtésbe.
    Én (mi) meg a különféle bajba jutott (nem ragadozó) madarak mentésére, nevelésére, stb. "álltunk rá", főleg az olyanokéra, miket hajlamosak a hivatalos helyek lepattintani 8szark, varjú, veréb, örvös galamb, egyéb városi aprómadár :-)).
    Most is nevelgetek én is jópár madarat, ahogy a csoportunk többi tagja is. Örvös fiókából is van nálam jelenleg kettő. Mindkettők Kőbányán találták, s ottani állatorvos irányításával adták le nálunk.
    Nos, a lényeg: ha tudok, tudunk valamiben segíteni, szívesen tesszük :-) Együttműködés rulez alapon, úgyis eléggé megosztott a madarászvilág.....
    Honlapunk (még) nincs (az időt a madarak kapják :-)), de Index vadmadaras topikjain pl elérhető vagyok

    VálaszTörlés
  5. Főleg az odúztatás,az élőhelyvédelem a fő profilunk,de segítünk a sérült madarakon is.A nagyüzemi téli madáretetésről nem is beszélve. Jó tudni,hogy Ti olyan fajokkal foglalkoztok amiket sok helyen figyelembe sem vesznek. Már néztem az Index fórumot :)
    Köszönjük a felajánlást,mindenképp írok ha kell segítség.
    Üdv Karesz

    VálaszTörlés
  6. Nemrég olvastam, hogy valaki sikeresen erősített fel legyengült madárfiókákat 5-6 szem bodza bogyóval.

    VálaszTörlés