2011. augusztus 25., csütörtök

Nyári élményeink

   Hajnal négykor keltünk, hogy a napfelkeltét megelőzve a békésszentandrási gát vadvirágos rétjén megfigyelhessük és megörökíthessük a lepkék illetve pillangók hajnali ébredését. Pirkadatkor már számos lepkefajra találtunk,bár némelyik már oly mozgékony és virgonc volt, hogy szinte még meghatározni sem tudtuk hogy melyik fajra leltünk.

Boglárkalepke
Fotó: Harangozó Adina

Rezeda lepke
Fotó :Harangozó Adina

Rezeda páros
Fotó :Harangozó Adina

Boglárka rajtolása
Fotó: Harangozó Adina

Kis szénalepke és Rezeda barátja
Fotó: Harangozó Adina
A lepkék számos madárfaj tápláléka, a telkünkön is mikor a légykapó nevelte fiókáit, szinte lepkével alig találkoztunk, mert az átmenő forgalmat ők már megdézsmálták. Sokszor nem tudtuk ,hogy a légykapóknak vagy színes lepkéinknek szurkoljunk jobban.
Lepkézés közben megfigyelhettük, a gémek, kócsagok és kárókatonák hogyan igyekeznek a reggeli zsákmányszerzésükre. Láttunk  két őzbakot,valamint a harmatos fűben fürdőző cinegéket is.
A közeli szúrós bokornál pedig egy tövisszúró gébicsre lettünk figyelmesek,aki gondosan őrizte az ő "éleskamráját". Ezt hangos kiáltásokkal jelezte.

Tövisszúró gébics tojó

Megéri olykor ilyen korán felkelni,mert a napfelkelte és az állatok megfigyelése igen lenyűgöző látvány.
A telkünkön is folyamatosan itatjuk a madár barátainkat és szoktunk nekik kedveskedni némi finomsággal,amire igen rászokott egy fiatal mókus is  :)

Evés közben

Indulás

Sajnos a kőrisfán fészkelő örvös galamb tojását is elcsente a kis falánk  :(

1 megjegyzés: