2011. június 29., szerda

Hírözön, képes beszámolóval:

  Sajnos rossz hírrel kell kezdenem ezt a bejegyzésemet. A kis dolmányos varjú fiókát elveszítettük  :(

Dolmijó
Ahogy előzőleg írtam, a Hortobágyi Madárkórházban is jártunk, ahol Dr. Déri János a kis varjún egy 40 perces műtétet hajtott végre. Nagyon lelkiismeretes munkát végzett, ezt rajta kívül senki sem csinálta volna meg. Ő nem mérlegel,hogy milyen fajta madárról van szó gyógyítás szempontjából,minden egyes madár élet fontos neki. Ez idő alatt solymász Tóth János tartott nekünk egy kis madaras bemutatót.Nagyon sok hasznos tanácsot kaptunk tőle,a madarak gondozásával a kapcsolatban.
Mexikói vörös sólyom

"solymász" Tóth Jánossal
   A műtét jól sikerült de közölte a doktor úr,hogy a lábait soha nem fogja tudni használni.Ugyanis egy születési rendellenességre, angol korra utaló jelek tapasztalhatóak a kis dolmányosnál. A műtét után még 4 napig jól volt. Evett,ivott, érdeklődött,játszott a kis védencünk, de az ötödik napon mélyről kezdte húzni a levegőt és a tüdeje is besípolt. Ráadásul már nehezen is tartotta magát.Lihegve tátogott is. Láttuk,hogy fájdalmai vannak. Elvittük itt egy közeli kedves állatorvoshoz, ahol sajnos az orvos is jobbnak látta ha segítünk rajta és elküldjük madárvárosba...
Megsirattuk a kis betegünket  :(

Költési beszámoló:
Erzsébet liget:
Az Erzsébet-ligeti vörös vércse fiókák 6-an vannak,akiket  a Magyar Madártani Egyesület munkatársai meg is gyűrűztek és nyilvántartásba  vettek.

Szárny próbálgatás
Vörös vércse tojó

Etetés
 Ők már sikeresen kirepültek!

Az odútelepünkön eddig 7 sikeres széncinege költés volt, ami ahhoz képest nem is olyan rossz,hogy az odúkat csak márciusban helyeztük ki.

Budapest IX. kerület. Sote:
Itt a kihelyezett 5 B-típusú költőládában 4 költés volt ez idáig.Ebből is látszik,hogy a belvárosi madaraknak is mekkora segítség a mesterséges költőláda kihelyezése...  A fiókák száma : 7,7, 8,6= 28!!!

Szarvasi odútelep:
 A költési ráta itt a legmagasabb. A és B-típusú odúkból 34 széncinege fiókából ( 4 költés: 10,9,8,7 ) 33 repült ki sikeresen,egy sajnos elpusztult.Itt érdekesség,hogy a 10 fiókát felnevelő széncinege pár ezekben a napokban repteti ki a másodköltését ,7 db fiókáját. Ez nem kis teljesítmény: 17 "tollgombóc"


17 fiókát felnevelő széncinege
A és D-típusú odúkból 17 seregély fióka repült ki.

Seregély fióka
Fotó:Harangozó Adina
 A seregélyek meglepő módon nagyon hamar birtokba vették a számukra kihelyezett költőládákat.Itt a rekord 3 napja kihelyezett odú elfoglalása!!!
A szürke légykapó pár a C-típusú odúban 4 -ből 3 fiókát röptetett ki (egy itt is elpusztult).

3 szürke légykapó fióka
Kirepülés előtt

A gondos szülő
Rengeteg rovart vittek a kicsiknek
Fotó:Harangozó Adina
Itt épen egy darázzsal
Fotó:Harangozó Adina
Az őszapók is sikeres költésen vannak túl 15-20 egyed van egy csapatban ahol a zöme fiatal.

Fiatal őszapó
 A mezei verebek sem tétlenkednek, a kirepülés után is lelkiismeretesen etetik fiókáikat.

Mezei veréb eteti fiókáját
Az odúk gyártása folyamatosan megy, hamarosan megcsináljuk újabb odútelepünket a Budapest XVI. kerületében a Pálfy téren. 1 db A odú, 8 Bodú, 2 D odú, 1 db C odú kerül kihelyezésre.
Fotók: Harangozó Adina

1 megjegyzés:

  1. Hát, nagyon sajnáljuk a kis védenceteket :-( Ilyen a természet, szelektál...viszont szuper ez a sok kismadár! :-))
    Erika & Gyuri

    VálaszTörlés