2011. június 15., szerda

A kis dolmányos

 Javában zajlik a költés a madaraknál,ezért gyakran ellenőrizzük az odújainkat az Erzsébet-ligetben. Az egyik körutunk alkalmával,pár fiatal dolmányos varjúra figyeltünk fel, akik lelkesen gyakorolták a repülést. Egy kis idő elteltével jobban körülnéztünk és sajnálatos módon a bokrok alján meghúzódva találtunk rá a kis betegünkre. Számára a kirepülés nagyon rosszul sikerült, mindkét lába megsérült, de annyira ,hogy egyiket sem tudja használni  :(  Gyorsan átgondoltuk a helyzetet és egyből orvoshoz vittük, ahol megállapították,hogy nagyon súlyos ízületi lábsérülése van.Valószínű nem fogja tudni őket használni. Kaptunk madarak számára készült antibiotikumot, amit a kajájába vagy a vízébe keverve adunk be neki.

Gyógyszer beadás :)
 Mivel non-stop ellátást igényel,ezért a munkahelyünkre is magunkkal visszük. Szerencsére az étvágya jó, mindent megeszik. Reméljük jobbra fordul a sorsa. Rajtunk nem fog múlni,hiszen mi mindent megteszünk érte, már a Hortobágyi Madárkórházba is bejelentkeztünk kivizsgálásra. Nagyon értelmes, szelíd és kedves madárka. Természetesen a telekre is levittük a hétvégén,ahol több inger érte és nagyon érdeklődően fogadta az újdonságokat.
Együtt horgászunk

Fürdés után

 Most a szabadság alatt is vigyázunk rá és teljes bedobással azon vagyunk,hogy viszonylag normális életvitelű madár legyen belőle. Hát bevalljuk,hogy nem könnyű a madárszülők sorsa....

Én már kifáradtam

3 megjegyzés:

  1. Helyes kis madaratok van :) Sok kitartást kívánok a felneveléséhez, vigyázzatok rá!
    Üdv: Anna

    VálaszTörlés
  2. Szia.
    Már most a szívünkhöz nőtt.Megteszünk mindent,már a madárkórházban is voltunk,de ezt a következő bejegyzésben részletesen le fogom írni.
    Üdv:Karesz

    VálaszTörlés
  3. Nem láttam a madarat, de nem biztos, hogy kirepüléskori sérüléstől ilyen a lába. Lehet ez fejlődési rendellenesség is - városi varjúnál a kukákból gyűjtött kaja okozhat meglepetést- sajnos.
    Idén valahogy gyakoribb volt ez, több ilyen kisvarjú is megfordult nálunk.
    Ha a sérülés (rendellenesség) maradandó, és minkét lábat érinti, akkor örökre szobai házikedvenc lesz nálatok, elengedni nem lehet majd, erre azért készüljetek.

    VálaszTörlés