2011. február 17., csütörtök

Luca,a fába szorult sas

Ezt a cikket azért írom le,hogy minnél több emberhez eljusson Dr Déri János áldozatos munkája és madárszeretete.Mennyi áldozatos munka van a hortobágyi Madárkorház mögött.

"Nem minden sikerül.De semmi sem teljesen reménytelen.Már két hónapja küzdünk Luca lábáért,de sajnos egyre kevesebb eséllyel.
December 13-án,Luca napján érkezett a hortobágyi Madárkorházba egy másodéves tojó rétisas lábtöréssel.Lucának neveztük el.Kunhegyes határában több napig lógott a lábánál fogva egy nyárfa tetején, 25 m-es magasságban.Monoki Ákos természetvédelmi őr találta meg és Horváth Tibor a Hortobágyi Nemzeti Park ebben jártas munkatársa alpin technikával mászott fel,és a levágott ággal együtt eresztette le,mert úgy beszorult az ágvillába az egyik lába,hogy fent nem tudta kiszabadítani.Nem könnyű és nem is veszélytelen ilyen magasságban egy több mint 2méter szárnyfesztávú, 5 kg-os ragadozóval birkózni. Hogy hogyan szorulhat így be egy mindennap fák ágain éjszakázó sas lába,az rejtély. A bal láb két helyen tört el. A lábszár nyílt törése mellett az izmok is sérültek, és a csüdcsont is eltört, egészen a csűdízület közelében. Bár ez utóbbi nem volt nyílt törés, mégis ez volt a későbbi komplikáció oka.Azonnali műtéttel a lábszárat velőűrszegéssel a csűdet rögzítő kötéssel, majd gipszeléssel rögzitettem. Itt az izülethez közeli törés miatt nem volt elegendő hely a fémes rögzítőelemek biztonságos befúrására, ezért az ölyveknél és héjánál,rétisasnál csűdön máskor már eredményesen alkalmazott gipszelés mellett döntöttem.. de gipsz alól kilátszó lábujjak sárga bőre két nap múlva szürkülni kezdett, ekkor levettem a gipszet és kiderült, hogy alatta a csűd bőre elhalásnak indult. Ebben a lábszár nagyér sérülése miatt keringési elégtelenségnek volt szerepe. Emellett az is hozzájárult, hogy a gipsz alatt felfeküdt a bőrhöz közeli törvég, és az kidörzsölte egy kis ponton nyílttá vált ez a törés is, ami elég volt a fertőződéshez. A bőr elhalása folyamatos,napi kezelést igényelt, ezért mégis velőűrszegzés és a csonton keresztben átmenő fémrudak külső rögzitésének kombinációjával egyesítettem a csontvégeket. Ugyanezt alkalmaztam a lábszáron is. Mivel nem volt elég hely a külső fémes rögzitéshez törvégenként minimum két fémrúd befúrására, a lábszárra és a csűdre szerelt szerkezetet egymáshoz rögzítve stabilizáltam.

Dr Déri János kezelés közben
A szabadon maradt csűdet és az ujjakat naponta lézerrel és erős mágnessel kezeljük, bővérűség keltő kenőcsökkel egy órán át masszirozzuk, passzívan fenntartva valamilyen táplálékáramlást. Aloa Vera géllel tápláljuk, folyékony oxigén spray-vel locsoljuk, a gyógyulást körömvirág kenőccsel, homeopátiás, Bach virágterápiás kezeléssel segítjük, napontaátkötözve párakötözéssel tartjuk nedvesen. A sas mindezt kénytelen tűrni, három emberes a beavatkozás: ketten fogják, a harmadik átköti , kezeli, keni, masszirozza.
Csak a megfogásnak áll ellen, fenyeget, odacsíp, trükközik, de inkább csak tessék-lássék mutat ellenállást, ami azért korántsem veszélytelen. A többit hagyja, pontosan tudja, hogy mi történik vele és azt is, hogy ez neki jó. Kezelés közben mozdulatlanul fekszik, ha valami fáj, vagy már unja, akkor méltatlankodó " röfögéssel " jelzi.
Én fogom meg " rossz fiúnak " öltözve, fehérben, maszkkal, sapkában, egy zöld kendővel letakarva a fejét, majd vastag bőrkesztyűvel a jó lábát, másik kézzel a nyakát rögzitve szárnyait a teste mellé szorítva, átölelve tartom. Közben segítőim a szemét eltakaró sapkával látják el, ha nem lát, nyugodtabban viselkedik. Átadom nekik, egyik a jó lábát és az egyik szárnyát, másik a fejét és a másik szárnyát fogja. A kezelés után még mindíg beöltözve elengedem a kórteremben, így csak énrám haragszik, de csak ebben a megjelenésemben. Majd közvetlen utána " jó fiú " ruhában, civilben megetetem és ő ezt, mintha mi sem történt volna, hagyja, elfogadja, kéri, válogat, együttműködik, sőt kommunikál. Én valamit tudok rétisasul, inkább értek, mint beszélek, de egyszerű nyugtató, barátságos hangokat tolmácsolok felé, ő viszonozza. A vizes pohárra nézve és közben csámcsogva jelzi, ha inni kér. Mivel a lábát táplálék rögzítéséhez és csőrrel való tépéshez nem tudja használni, kézből falatozva etetjük. Az etetés is egy óra, vagy több. Nem mindig én etetem, Tóth János solymászunk többet foglalkozik vele, hiszen tartósan itt marad, meg kell szelídíteni. A nyílt töréseket azért kell azonnal műteni, mert másnap már sokkal rosszabb az esély, harmadnap még rosszabb, később pedig nincs. Luca ezt az időt a fán töltötte....
A madaraknak- akárcsak az embernek - főleg csöves csontjai törnek. Csontjaik bár erősek, de faluk vékonyabb, mint az emlősöké, hogy könnyebb legyen a repülés miatt. A vékony falú, de nagy szilárdságú csont, ha törik, hasadva hegyes törvégeket alkot. A madár - bármennyire is fáj neki - megpróbálja mozgatni törött végtagját, ilyenkor a hegyes, éles csontvég roncsolja a lágy szöveteket, izmokat és átszúrja a bőrt. A szabad levegőre kerülve szennyeződhet, kórokozókkal mindenképpen fertőződik, és ha eláll a vérzés, kiszárad. Mivel a csont táplálása jelentős részben a csonthártyán keresztül történik, a kiszáradt csonthártya a csont elhalását eredményezi. Luca lábán a fertőzés előrehaladt, sasoknál nagyon ritkán fordul elő, de itt most elhalást okozó baktériumok telepedtek meg, melyek a kezelések ellenére nagy terület elhalását  okozták a sérült területen. Ehhez társult a vérkeringési elégtelenség , mely a csűd egyébként tökéletes vérellátását felborította. Ha a rendszer megsérül, akkor nagyon nehezen gyógyul és ha elhalásnak indul, nem lehet visszafordítani, de korlátozni talán. Nem mindegy hogy mekkora terület hal el és ha amputálni kell , nem mindegy, hogy mennyit kell levágni.
December 20-a óta szinte egy állapotban van, egyik nap kicsit jobb, másik nap kicsit rosszabb, de sajnos most már látszik, hogy nem marad meg a lábvége. Azért imádkozunk , hogy a csűddarab megmaradjon. mert akkor a csűdízület egy protézissel működőképes lehet. Az elhalt bőr felé megindult a sarjadás, ha ezt követi valami csontnövekedés is, akkor lesz mihez rögziteni egy esetleges műlábat. ( Forrás: Dr Déri János : Pusztadoktor Magazin )

Dr Déri János

2 megjegyzés:

  1. MÉLY TISZTELETEM !

    VálaszTörlés
  2. Sajnos amputálták a beteg lábát, viszont művégtagot kapott : http://www.haziallat.hu/madar/gondozas/mulabat-kapott-luca-a-retisas/5135/

    .

    És sikerült párba állnia! http://madarpark.hu/sashuseg/

    L-za

    VálaszTörlés