2015. január 3., szombat

Fagyos napok

Megérkezett az első komolyabb lehűlés, nappal is fagypont alá süllyedt a hőmérséklet.

Széncinege kémleli a hóesést
 Ez az etető helyeinken is érzékelhető, mert népes madárcsapatok jelentek meg, ami a fogyasztáson is meglátszik.

Népes madárcsapat
 Számos faj köztük széncinegék, kék cinegék, mezei verebek, zöldikék, tengelicek, csúszkák, csízek, meggyvágók, fekete rigók, fenyves cinegék, barátcinegék, őszapók, olykor még a fakusz is megjelenik. A bokrok tövében és a talajon pedig vörösbegyek és  ökörszemek keresgélnek.

Keresgélő vörösbegy
 A varjaknak is mindig jut egy-két jó falat. Már megismernek minket :)

Vetési varjak
 Az Erzsébet-ligetben, a Mátyás téren, a belvárosban a IX. kerületben és Szarvason is jó étvággyal rendelkeznek tollas barátaink. A téli madáritatás is fontos madárvédelmi tevékenység. Reggel langyos vízzel töltjük fel az itató edényeket, ami több órán keresztül biztosítja a madarak vízhez jutását, ha tehetjük ezt többször is megismételjük a nap folyamán. Az alábbi linken további hasznos információkat olvashattok ezzel kapcsolatban: http://madarvedogolyokapkodo.blogspot.hu/2013/07/madaritatok-fontossaga.html
Erre a célra akár egy kis méretű műanyagtálka is megfelelő. Fagyos hideg napokon rendkívül fontos, hogy biztosítsuk az etetők környékén a vízfelvételi lehetőséget. Ez igazán nagy kincs számukra.

Őszapók az itatón

Januári fürdőzés

Téli wellness :)
 A szilveszteri durrogtatás után volt két madármentes nap az etetők környékén, de most már újra a régi nyüzsgés jellemző.
 Elkezdtük odútelepeink átvizsgálását, ami takarításból, javításból illetve ha szükséges az odúk cseréjéből áll.

B odú ellenőrzése


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése