2013. június 17., hétfő

A kis fülesbagoly

Telefonon értesítettek minket, hogy egy bagolyfiókát találtak a földön Budapest XVI. kerületében. Kitartóan vigyáztak a kis árvára, nehogy baja essen.

A védelmező alakulat :)

 A fészek elhagyása után előfordulhat, hogy a talajon landolnak a fiókák, őket érdemes minél előbb biztonságos helyre juttatni, nehogy egy macska, kutya vagy róka áldozatává váljanak.

A megszeppent fióka

Egy közelben lévő magasabb fa ágvillájába helyeztük, ahol békésen kémlelte a világot még egy óra múlva is.

Adina vitte fel a fára a kis fülest
 Munkakesztyű hiányába vastag síkesztyűvel fogta meg Adina a bagolyfiókát, hiszen ő védekezésből már igen erőset tud csípni.

Itt már biztonságban van
Sötétedéskor újra megnézzük, hogy hívja -e a szüleit.
Köszönjük a megtalálóknak a baglyocska nevében is :)

23:20 perckor az ellenőrzésünk során örömmel tapasztaltuk, hogy a kis bagoly és a szülő egymásra talált.

Piti Éva elkötelezett madárvédő tanácsa. Szerintem nagyon hasznos:
"Ha bagolyfiókát találtok, a helyhez legközelebb eső fára tegyétek fel, amilyen magasra csak tudjátok! Fészekhagyók.A mama az ágakon ücsörgő, repülni még nem tudó fiókáknak , azok hangjelzései alapján éjjelente hordja a táplálékot.
Ne vigyétek haza! Nem árvák,csak lepottyantak! Kesztyű nem árt, amikor megfogjátok, mert karmolnak, erős csőrükkel csípnek"


Másnap napközben és szürkületkor is figyeltük,minden rendben volt vele. Ezért nyugodtan elmentünk meggylekvárt befőzni, de egy óra múlva újból csörrent a telefon,hogy földön van a kis delikvens. Egyből eldobtuk a fakanalat :) és a helyszínre siettünk. Örömmel tapasztaltuk, hogy ő a testvérkéje.

A kis testvér
 Természetesen őt is egy biztonságot jelentő magasabb fa ágvillájába helyeztük.

Késő esti felhelyezés
 A szülő folyamatosan repkedett felettünk.

A harmadik napon érdeklődőbbek voltak az apróságok és a földön kezdtek el csámborogni. Ezzel kicsit megnehezítették a felügyeletüket. Andi barátnőnk szerencsére jókor volt jó helyen és biztonságos helyre terelgette a kis tollgombócokat. Este felé hívó hangjukon szólították szüleiket és szemtanúja lehettünk annak, hogy milyen hősiesen küzdik fel magukat a fára. E rövid idő alatt már sokat erősödtek és a szárnytollaik is fejlődtek. 

Köszönöm az eddigi segítséget :)5 megjegyzés:

 1. Gratulálok nektek Karcsi. Udv Mályiból, Krisztián

  VálaszTörlés
 2. Köszönjük a "kis csapatnak" a XVI. kerületi lakosok nevében, hogy a baglyocskát, megfelelő szakértelemmel biztonságos helyre vitték.
  Minden elismerésem!!

  Üdv József

  VálaszTörlés
 3. Köszönet a nagyon szakszeű mentésért! Okosak, és ügyesek voltatok! Gratulálok!Damak Lászlóné, Kata.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük az egész csapat nevében :)

   Törlés