2013. március 13., szerda

Urbanizálódó madarainkról

Az élőhelycsökkenés madaraink megfogyatkozásának a legfőbb oka. Ahol az ember megjelenik és fejlesztésbe fog, házakat, gyárakat épít, földet művel, a füves pusztákat szántókká alakítja, az erdőket a fáért írtja, ott rengeteg élőhely kerül felszámolásra. Egy biztos, drámai ütemben változtatjuk a föld természetes arculatát. Ezért nagyon fontos lenne az élőhelyek megőrzése. Számos lehetőség van amivel a pusztítást még helyre lehetne hozni, de sajnos nagyon sok dolog helyrehozhatatlan.
Minden élőlény próbál alkalmazkodni a megváltozott életteréhez. Napjainkban a csóka, veréb, fekete rigó, balkáni gerle fészket raknak magas falak réseiben, parkokban, házak különböző zugaiban, balkon ládákban, de van tudomásunk kerítéscsőben vagy postaládában fészkelő cinegéről és elektromos szekrényben költő házi rozsdafarkúról is.

Ebben a csőben rendszeresen költenek a széncinegék
 Ezeket a helyeket kényszerből foglalják el, de megfelelő védettségben és biztonságban megszokják az ember közelségét.  A ragadozó madarak is keresik a családalapításra alkalmas helyet. Például Budapest XVI. kerületében lévő Erzsébet-ligetben rendszeresen visszatérő vörös vércse pár neveli fiókáit egy magas épület hozzáférhetetlen részén.

Vörös vércse fiókák tekingetnek

Tavaly szintén ebben a ligetben nevelkedő erdei fülesbagoly fiókák arról tanúskodnak,hogy a városba is behúzódnak ezek a félénkebb madarak.

Erdei fülesbagoly fióka
 A városi madarak a fényszennyezésnek köszönhetően előbb elkezdik a fészekrakást mint vidéki társaik, viszont kevesebb fiókát nevelnek. Tapasztalataink alapján ez a táplálékhiánynak is köszönhető. Több városi odúnkban már költésre alkalmas fészekre bukkantunk, megfelelően kialakított fészekcsészével, míg vidéken társaik még csak az alapokat hordták be a madárlakokba.

A városi odúban lévő fészek
Az alábbi képen egy vidéki odúban lévő kezdetlegesebb széncinege fészket láthatunk, fűszálak és gyökerek alkotta alapra teszik majd a mohát és az állati szőröket.

Fészek alap
 Nagy segítség ha megfelelő fészekanyagot helyezünk ki számukra. Mi kutyaszőrrel szoktunk kedveskedni nekik, amit cserjék, bokrok ágvilláiba teszünk.

Kihelyezett kutyaszőr
Amit előszeretettel hordanak be az odúba, ez a röpnyílásnál látható.

Odúfoglalásról árulkodó jel
 Ha van lehetőségünk akkor legalább egy odúval segítsük kertünkben tollas barátainkat és ne feledkezünk meg a téli madáretetésről és az egész éves itatásról sem.

Szürke légykapó család
 Ezt a C-típusú odút falra, eresz alá szerelve előszeretettel foglalják el a légykapók és a rozsdafarkúak is.

3 megjegyzés:

  1. Gratulálok nektek ehhez a sok munkához! Örülök hogy egyformán gondolkodunk , adni és kapni a természettől. Mi a pusztában tesszük mindezt. Ma éppen 20db vércse ládát csináltam , amit Szász Laci barátom szerdán kivisz. Így már több mint 50 ládánk várja a vissza érkezőket! Sikeres évet! Tibi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük! Örülünk neki,hogy Ti is ilyen hasznosan tudjátok segíteni a madarakat.Szép teljesítmény több mint 50 ládikó :) A vércseládákat és bagolyodúkat már mi is elkészítettük. További jó madarászkodást és fotózást kívánunk Nektek.

      Adina és Karesz

      Törlés
  2. Nagyon keményen nyomjátok ;) van elfoglaltság bőven
    Gratula nektek ügyesek vagytok így tovább
    Reni Kempinges

    VálaszTörlés