2012. április 24., kedd

Madárvédelem a Föld napján

Az idei évben a kihelyezett odúk száma meghaladta a 70-et. Egészen pontosan 72!!! Több helyszínen alakítottunk ki kisebb-nagyobb odútelepeket. A Rákosi réteken, a XII. kerületben, a Szilas-patak mentén, a Cinkotai-erdőben és Szarvason. Különböző fajokat megcélozva, illetve helyszíntől függően helyeztük ki a madárlakokat. Ezek típusai: A,B,C,D és vércse költőláda. Itt ami még érdekesség, hogy viszonylag sok nagyméretű odút helyeztünk ki, 30 db-ot. A helyszínek is változatosak: gyümölcsös,láprét,erdő,ligetes rét. Az odúkat folyamatosan tesszük ki.
A Föld napjára való tekintettel úgy gondoltuk,hogy egy tekintélyesebb odútelepet alakítunk ki, melynek száma 35 db. Igazi csapatmunka volt, az odúkat én gyártottam, a festésben Sajti Vikó barátunk segített, a létrát Füredi Bernát biztosította.

Vikó festés közben
Fotó:Sajti Viktória
 A kihelyezésben a Péceli Vadmadarak lelkes csapata segített.

A madárvédő alakulat
Fotó:Sajti Viktória
A képen balról jobbra haladva: Füredi Bernát, Szabó Alexandra, Kovácsné Ildikó Tirza, Harangozó Adina,Reszt Károly és Sajti Viktória látható.
Kihelyezés előtt lezsindelyeztük az odúkat
 Bernáték kutyája Mézi is elkisért minket, de mágnesként vonzotta a kullancsokat ezért idő előtt haza kellett vinni. Így túrája rövidebbre sikerült :(
Az első adaggal útra keltünk
                                                          

Vikó és Bernát munka közben

Ez már a helyén van

Adina egy B odúval
A Szilas patak menti lápréteken és nyárfa sorban  főleg nagy röpnyílású és nagyméretű odút helyeztünk ki. Több ritka fajt szeretnénk  kerületünkbe megtelepíteni,mint pl. a búbos bankát, vagy a füles kuvikot amelyik  az egyetlen hosszú távú vonuló európai bagoly fajta, hazánkba április végén-május elején érkezik. A Cinkotai kiserdőbe is szép számmal kerültek ki madárlakok,ahol az örvös légykapón kívül, a cinege fajták és a nyaktekercs megtelepedésére számítunk.Ügyeltünk,hogy a röpnyílások az uralkodó széliránnyal ellentétesen, Dél vagy Kelet felé tekintsenek és lehetőleg egyenesen azaz dőlés nélkül álljanak.Utunk során két leesett és javításra szoruló odút találtunk melyeket rögtön orvosoltunk.

Egy darázsfészek rejtőzött a leesett odúban

Gyors javítás
Az odúk költésre és éjszakázó helynek egyaránt alkalmasak a madarak számára. A telepítés jó hangulatban telt nem csak munkával töltöttük az időt, hanem fotózással és az állatvilág megfigyelésével is.

Vikó és Adina
 Most nyíltak a mocsári gólyahírek,melyek szép sárgán ékeskedtek a környéken. Egy különleges nagy méretű hernyót is észrevettünk,amit utólag sikerült beazonosítani, ő volt a nagy farontólepke hernyója.

Nagy farontólepke hernyója
 Egy póling is felreppent jöttünkre. Ilyen közel még nem is láttuk ezt a fajt.
 Egy jó hírrel is szeretnénk beszámolni, a birdphotograpy.hu-n a 16. hét fotójának választották Adina zöldikés képét melynek címe: Ellentétek

Zöldikék csatája

1 megjegyzés:

  1. Örömmel olvastam az újabb bejegyzést.
    Adinának gratulálok! Nagyszerű fotót készített. :)

    VálaszTörlés