2011. augusztus 10., szerda

Balkáni fakopáncs mentés

 Ez az eset júliusban történt, egy igen borongós esős napon. Csónakkal indultunk horgászni az egyik barátommal.

Útban a horgászhely felé
Nem sikeredett túl hosszúra a kiruccanásunk,ugyanis egy fakopáncs párra lettünk figyelmesek, akik hangos veszekedés közepette beszélték meg egymással az élet nagy gondjait :) Tőlünk nagyjából 100 méterre lévő, a víz fölé nyúló kiszáradt nyárfán zajlottak az események. A veszekedésből azonban hamarosan pánik lett, az egyik fakopáncs feltekeredett a fán régebben felakadt  horgász zsinórra. Próbált neki segíteni a párja, de sajnos nem járt sikerrel :(
Gyorsan összepakoltunk és megindultunk a bajba esett fakopáncs felé. Szerintem a férfi kajak négyest is megszégyenítő sebességgel értünk a helyszínre,a zuhogó eső ellenére :)  Az egyik karónkat felhasználva próbáltunk rajta segíteni úgy, hogy a végére erősítettünk egy túlélő kést, amit nagyon önzetlenül az egyik ott horgászó család ajánlott fel nekünk. Sajnos még így is hiányzott kb. fél méter, hogy elérjük a zsinórt. A vergődésben elfáradt madár a víz felett  lógott kb. 6 m  magasan, teljesen a damil fogságába esve. Kieveztünk a partra, mert meg akartuk toldani a karónkat. Szintén a parton horgászó családtól kértünk egy partvis nyelet, amit a közeli apartmanjukból hoztak. Az a toldás már reményeink szerint elégnek bizonyult. Gyorsan visszaeveztünk a madár alá. A csónak padjára felállva, Peti barátomnak sikerült elvágnia a damil egyik végét.
A fakopáncs a damilon lecsúszva a víz felé zuhant. Szerencsére a víz felett 1 méterrel szárnyra kapott és kirepült a partra. Az egyik közeli fán kapaszkodott meg, levegő után kapkodva.

A mentés helyszíne,az akció  után
 Kicsit hagytuk pihenni, aztán megpróbáltuk szemügyre venni, hogy nem  sérült-e meg a szárnya. Ő ezt nem hagyta és a sokk ellenére hangos ricsajozással tova repült.
Reméljük balesetmentesebb élete lesz és újra tudnak egymásnak örülni a párjával.

3 megjegyzés:

  1. Szép volt :)!! Talán nem is tudja milyen hálás lehet nektek :).

    VálaszTörlés
  2. Szerencse, hogy Ti vettétek észre és ügyesen tudtatok segíteni. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon besokkolt szegénykém,de remélem mai is a fákat gyógyítja :)

    VálaszTörlés