2011. április 5., kedd

Tavaszi történések

 Különös dolgok történtek Szarvason egy hét alatt. Az odúfoglalások száma nőtt, a kihelyezett 6 db B típusú odúból 5-nek van gazdája.

Odúfoglaló
 Annyi változással ,hogy az előző beszámolónál képpel illusztrált mezei verebeket egy széncinege pár zavarta el :(  Remélem azért nem maradnak fészkelőhely nélkül.  Ebből is látszik,hogy mekkora igény van a kihelyezett műfészkekre.
Több kedvencünk is megérkezett hosszú útjáról: az egyik a csicsörke.

Csicsörke
Fotó:Harangozó Adina
 Többnyire vonuló faj, amely kora tavasszal érkezik és október végén vonul el. Magyarországon 50-100 ezer párra becsülik költőállományát.
A másik kedvenc, az énekes rigó. Nevét onnan kapta, hogy nagyon szépen énekel. Jellegzetes szokása, hogy az apróbb házas csigákat gyűjti és azokat a csőrében egy arra alkalmas helyen  feltöri és úgy fogyasztja el.
A házi rozsdafarkút sem hagyhatjuk ki a sorból. Az első példányok csaknem mindig hímek, többnyire márciusban érkeznek vissza telelőhelyükről,rovarokkal,pókokkal táplálkoznak. Gyakran kiemelkedő ponton ülve les zsákmányára, de a talajon ugrálva is táplálkozik.Nyitott elejű C-típusú odúval segíthetjük fészkelését.
Állandó madaraink is szép számban voltak jele. Tengelicek,zöldikék,erdei pintyek,mezei verebek és széncinegék.

Tengelic
Fotó:Harangozó Adina

Erdei pinty a terített asztalnál
A madáritató még a téli állapotában várja a szomjazókat és fürdőzőket, de hamarosan azt is felújítjuk számukra.

Veréb szökőkút
Fotó:Harangozó Adina
 Nagy örömünkre a levelibékák is előbújtak és a tavalyi békamentésből adódóan, a számuk megnövekedett a környezetünkben.
Tavalyi leveli mentés pár résztvevője

Leveli barátunk
Fotó:Harangozó Adina

 A zöldvarangyok is előugrándoztak a számukra készített téli békavárból. Szerencsére sikerült nekik is segíteni a téli fagyok átvészelésében.

Zöldvarangy
Fotó:Harangozó Adina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése