2013. február 26., kedd

A Cinkotai-erdőben lévő odútelepünk

Számos hazánkban előforduló madárfaj odúlakó, nagy részük elfogadja és használja is a mesterséges fészekodúkat,a cinegéktől a verebeken keresztül az örvös légykapón át a macskabagolyig, vagy a vörös vércséig. Kivétel nélkül mindegyik faj megtelepíthető. A lényeg, hogy hová is helyezzük ki az odúkat. Gyakorlatilag mesterséges odútelepet bárhol létrehozhatunk ahol fák csoportja található,erdőkben, parkokban, kertekben, gyümölcsösökben, ligetekben vagy erdővédő sávok mentén.
A Naplás tó közelében fekvő Cinkotai-erdőben létrehozott odútelepünk főleg tölgyesből álló erdőrészen lett létrehozva. Az odúk összetétele: 5 db A-típusú odú, 25 db B-odú, 2 db fakuszodú, 2 db D-odú. Itt lehetőséget láttunk a cinege félék, az örvös légykapó, a csúszka és a fakusz megtelepítésére, illetve az erdő nyitottabb részén a nyaktekercs foglalását is vártuk.
A hétvégi ellenőrzésünk során terveink beigazolódtak, a cinege félék mellett a csúszka és az örvös légykapó is költőhelyre lelt a madárlakokban.
A csúszka  apró kéregdarabokból és levelekből építi fészkét. Ő fészekcsészét nem készít. A költés után a madarak éjszakázásra használták az odút.

Csúszka fészek
 Az alábbi fészket cinege kezdte el, majd egy örvös légykapó elbirtokolta tőle. A fészek eltávolításánál láttuk a jellegzetesen fűszál alapon mohából és állati szőrrel bélelt cinege fészket alul, amit a légykapó folytatott fűszálakból és levelekből, melynek közepén fészekcsészét alakított ki. A legnagyobb bizonyíték viszont a kicsiny kékeszöld tojáshéj darab volt számunkra.

Ez az odú kelendő volt
 16 odút a cinegék vettek birtokba (széncinege,kékcinege), volt 4 csúszka foglalás, 2 odúban pedig légykapó fészket találtunk.
 Korábban itt már felmértük az odúk állapotát és szomorúan tapasztaltuk, hogy a fakopáncsok nagy részüket megrongálták.

A megrongált odú
Így már csereodúkkal és előre legyártott röpnyílásvédő fémlapokkal érkeztünk a helyszínre.

Fémlapos csereodúk
  A fakopáncs jól megnagyobbította a bejáratot. Reméljük az előlap kellő védelmet fog nyújtani.

Látható a megnagyobbított röpnyílás
 A 11 db B odú még kevés is lett. Az ép madárházakra fémlapot és kiülőfát is szereltünk. Sajnos az időjárás nem kedvezett nekünk, végig esőben javítottuk a tollasok otthonait.

Az ép odúkra fémelőlapot szereltünk
Adina a kiülőfákért volt felelős :)
 Említésre méltó, hogy az erdészet ritkítást végzett a területen, de azoknak a fáknak amelyeken odú volt nem esett bántódásuk. Természetesen szokásos etető körutunkat is végigjártuk pénteken a nagy hóesésben.

Faggyúgolyó fürt

Népes cinege csapat

 Feltöltöttük az önetetőket és kihelyeztük a faggyúgolyókat is.

2 megjegyzés:

  1. Köszönjük a XVI. kerületi lakosság nevében ezt a sok önzetlen munkát, amit tesznek a madarakért. A bloghoz gratulálok nagyon magas szinvonalú és remek szakmai tanácsokkal látja el az olvasóit.
    Üdvözlettel József

    VálaszTörlés