2012. május 10., csütörtök

A Madarak és Fák napja. Madárvédelem a XVI. kerületben

"...évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében."
Ez az idézet Herman Ottótól, a sokoldalú magyar tudóstól származik, aki természettudományos munkássága mellett a magyarság hagyományos, ősi műveltségét, népi mesterségeit is kutatta és leírta.


 Ő alapozta meg a tudományos madárkutatást Magyarországon, a Magyar Ornitológiai Központ megalapításával. Herman Ottó javaslatára 1906 óta a természet ünnepeként tartjuk számon május 10.-ét. Az emberek már ősidők óta különös vonzalmat éreznek a madarak és fák iránt. A "Madarak és Fák Napja" mégis az egész természet ünnepe, amikor mi, emberek azt ünnepeljük, hogy testvérei vagyunk minden élőlénynek a Földön!! (Forrás: Jeles napok a környezet- és természetvédelemben)

Erdőrészlet

E jeles nap alkalmából folytattuk az odúk kihelyezését. Munka után mentünk ki a helyszínre. A Szilas-patak és a Cinkotai erdőben három hete  létesített odútelepünket ( 20 D  és 17 B odú) bővítettük ki 19 db odúval. 
Melyek típusai: 10 B, 2 D, 2 fakusz-odú, 1 C odú és 4 denevér lak. 


A kis csapatunk
Fotó: Sajti Viktória
Először az erdős részen kezdtük meg a telepítést.

Vikóval egy D odút helyezünk
 Kiváló élőhely a madarak számára a 90 %-ban tölgyesből álló erdőrész. A madárlakok nagy részét itt helyeztük ki.

Adina egy B odúval

Vikó egy nehezebb pályán
 A denevér odúkat a Szilas-patak mentén elhelyezkedő erdőszéli lápréten raktuk ki. A Magyarországon élő denevérfajok felére jellemző, hogy az évnek legalább egy részében odúkban, kéreg alatti üregekben tanyáznak. Ezek a legveszélyeztetettebb denevérek közé tartoznak, mivel élőhelyük rohamosan csökken.
Az intenzív erdőgazdálkodás veszélyezteti őket is, a nagymértékű fakitermelés következtében egyre kevesebb olyan öreg erdő marad, ahol megfelelő búvóhelyet, vadászterületet találnak. Az erdők védelme így a denevérek miatt is fontos. A tél folyamán a Naplás erdőt nagyon megritkították, 4 nagy területen tarvágást végeztek. Ezért gondoltuk, hogy ezen a részen segítjük az odúlakó madarakat és denevéreket.

Az utolsó denevérodú
Fotó:Sajti Viktória
A denevérek számára elkészített odútípus, különleges gyártási módot igényelt. Sok helyen utána olvastunk és végül saját ötletek hozzáadásával elkészítettem a különböző méretű denevér lakokat. Figyeltem az illesztésekre,hogy a fény ne szűrődhessen át.

Denevérodú.

 A belső részt apró lyukú hálóval fedtem be a kapaszkodási lehetőség miatt. A fát nem kezeltem le, csak a tetejére kátránypapírt szegeltem, mert a vegyszerre különösen érzékenyek. Reméljük nagy sikere lesz.
Ami még nagyon nagy örömöt okozott számunkra, hogy a három hete kihelyezett odúk közül amelyiket leellenőriztük, mind foglalt volt!!!
A mai nap így kedveskedtünk tollas barátainknak, elvégre ez az ő napjuk is volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése