2018. január 6., szombat

Aki teheti, etesse a madarakat télen

 A téli hónapokban energia dús táplálékkal segíthetjük a madarak túlélését. Könnyen megszokják és számítanak az etetőhelyek kínálatára. Évről évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe.   
Tehát a rendszeresség nagyon-nagyon fontos! Novembertől április közepéig töltsük meg az etetőket.

 Sokan azt gondolják, hogy válogatnak a kis tollasok, pedig ez nem igaz. Vannak olyan madárfajok, melyek hántolással (verebek, zöldikék, pinty-félék), vannak melyek kopácsolással (cinegék, harkály-félék) törik fel pl. a napraforgót. A gerlék és a rigó-félék pedig egészben nyelik le a számukra kihelyezett magvakat. A másik alapvető szabály, hogy mindig csak sótlan élelmet helyezzünk ki az etetőkhöz, és kenyeret, morzsákat megmaradt sütiket, kelt tésztákat soha ne kínáljunk nekik. Sőt, ha ilyet találunk más etetőnél, akkor szedjük össze és dobjuk ki, mert a kis kedvenceink bélgyulladását, illetve halálát is okozhatják :(
A kistestű madarak testhőmérseklete 41-43 C° között alakul. Ez igen  magas, ráadásul sokkal  hamarabb kihűlnek mint a nagyobb társaik.
A nem vonuló madárfajok (mivel nincs rá szükségük), nem halmoznak fel jelentős mennyiségű energiatartalékot. Ezért télen szinte a nappalok teljes hossza alatt élelem után kutatnak, éjszakánként pedig a zsírtartalékaikat kénytelenek felhasználni.

A határban is keresgélnek, nem csak az etetők körül

Kisebb madaraknál ez egy-két éjszakát jelent. Sok madár évszakos étrendre van beállva, pl. a fekete rigó gilisztával, férgekkel, rovarokkal és apró gerinctelen állatokkal táplálkozik, de késő ősztől kora tavaszig bogyókat és gyümölcsöket fogyaszt. Minél több fajta eleséget kínálunk annál változatosabb madársereget csalogathatunk etetőink közelébe. Akár 20-40 féle fajt is megfigyelhetünk az általunk kirakott éléskamráknál :)
Ennek a titka, hogy egyes madárfajoknak nem csak a táplálékát, de a táplálkozási módját is ismerni kell. Itt gondolok a földről táplálkozó madarakra, mint pl: ökörszem, vörösbegy, fekete rigó, balkáni gerle, illetve az erdei pinty és a fenyő pinty is szívesebben csipegeti fel az etető alá hullott magokat.
Tanácsos a havat az etetők és a bokrok alatt eltávolítani. Mi még a bokrokról is le szoktuk verni, hogy legyen beülő hely a madarak számára és feleslegesen ne legyen vizes a tollazatuk, mert az is energiát von el tőlük.
A faggyúgolyók hálójának alsó részét mi még cérnával, vagy spárgával el szoktuk kötni, hogy erősebben tartsa a háló az enegiadús élelmet.

Cérnával megerősített cinke-golyók

Drót segítségével helyezzük ki az ágakra, így egyszerre 3-5 golyót is kifüggeszthetünk. Így a varjak, szajkók nehezebben csenik el a kisebb madarak elől a finomságot :)

A faggyúgolyó ízlik a kék cinegének :)

Sajnos az etetők környékén a  macskák nagy pusztítást tudnak tenni, ezért ne etessünk olyan helyen, ahol macskák ólálkodhatnak.
Ne feledkezzünk meg, hogy télen ugyanolyan fontos a madáritatók üzemeltetése, mint nyáron. A magoknak
kevés a nedvességtartalma, ezért ivásra, valamint a tolluk tisztán tartásához fürdőzésre is használják, még mínuszokban is.

Téli etetőanyagok:
-Fekete  napraforgó ( apró szemű, fekete)  fogyasztja: cinegék, zöldike, házi és mezei veréb, tengelic, csíz, erdei és fenyőpinty, meggyvágó, közép és balkáni fakopáncs, csuszka, szajkó.

-Zsiradék: faggyú, sótlan szalonna, cinke-golyó. A sózott zsiradék  folyamatos vízfelvételre kényszeríti a madarakat ami gondot jelenthet számukra.  Fogyasztja: szén, kék és barátcinege, házi és mezei veréb, csuszka, fekete rigó, vörösbegy, őszapó, fakopáncs.
-mogyoró, dió: szén, kék és barátcinege, vörösbegy, csúszka, veréb. Ha finomra törve is kínáljuk, akkor még több fajta madár tud belőle enni.
-köles, lenmag, fénymag : házi és mezei veréb, erdei és fenyőpinty, tengelic, csíz.
-túró,reszelt sajt: fogyasztja az ökörszem,vörösbegy,fekete rigó,
-alma (földön és ágra szúrva legjobb ha félbevágva ) fogyasztja a: szén és kékcinege, fekete rigó szajkó, fenyőrigó. Nagy segítséget nyújthat például a barátposzátának is.

Nem csak az alma, hanem a sütőtök is eleség számukra. A földre helyezve szívesen kicsipkézik :)


-konyhai maradék (tészta, főtt rizs, sajt, levesbe főtt zöldségek) fogyasztja: ökörszem, vörösbegy, fekete rigó, szajkó.
Az alábbi linken még olvashattok hasznos információkat a madáretetéssel kapcsolatban:
http://madarvedogolyokapkodo.blogspot.hu/2017/01/madarak-etetese-teli-szezonban.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése