2018. január 27., szombat

A csodálatos mandarinréce

Ezen a borongós hideg és szürke napon azon gondolkodtam, hogy mivel színesíthetnénk meg a bloggunkat. Eszembe jutott, hogy tavaly májusban Szarvason a Holt Körösnél egy csodálatosan szép mandarinréce hímet láttunk a tőkésréce csapattal. Persze gyorsan lencsevégre próbáltuk kapni az egzotikus pompázatú madarat.

Mandarinréce hím

Érdekes, az egyik nap a tojók, a másik nap viszont a hímek társaságát részesítette előnybe. Összesen 3-szor élvezhettük a látványát. Gyűrűt, vagy bármilyen más megjelölést nem vettünk észre rajta. Lehet, hogy a közeli vadasparkból szökött ki és vadult vissza a nagybetűs ÉLET-be :) A szép fényes tollazatú mandarinréce közepes méretű ázsiai díszmadár, amely a lúdalakúak rendjébe, ezen belül pedig a réce-félék családjába tartozik. Szárnyfesztávja 65-75 cm. A vízközeli lombos erdőket kedveli és ügyesen mászik fára a karmos lábai és a faroktolla segítségével. Csigákkal, apróbb halakkal, magvakkal és rovarokkal táplálkoznak.
 A tojó színe barnás szürke és a szárnyuk végén ugyanolyan zöld tükör rajzolódik ki, mint a hímeknél, amit főleg repülésnél lehet észrevenni. Sajnos a folyamatos erdőírtásoknak köszönhetően a létszámuk igen megcsappant és mára már veszélyeztetett fajnak számítanak :(
Fotózás közben arra lettünk figyelmesek, hogy az ikrákkal teli parton egy vizisikló vadászik az eszegető snecikre.


 Akkor ívtak le a keszegek és az ikrák finom falatnak bizonyultak számos élőlénynek a környéken.Így a kacsáknak is :)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése