2012. január 30., hétfő

Folytatódik a faírtás a XVI. kerületben!

Munka után ismét kimentünk a helyszínre,ahol szomorúan tapasztaltuk,hogy folytatódott a faírtási tevékenység. Kutyasétáltatókkal és ottani lakosokkal beszélgetve kiderült,hogy az önkormányzat aljnövényzet ritkítására adott ki engedélyt. Ehhez képest a tegnapi bejárás után egyre beljebb hatolva pusztítják a teljes faállományt,egy-két idősebb akácfa meghagyásával.

Jól látható,hogy egyre beljebb hatolnak
Mindenki értetlenkedve kérdezi ,miért a fiatal és egészséges fákat irtják.Érdekes módon az apró és vékony gallyak halomra vannak dobálva,míg az értékes fatörzsekből egy darabot sem láttunk.Az ottani lakosok elmondása szerint a legtöbb energiát a fatörzsek gyors elszállítására fordították.Vajon miért????
 Ez a terület az 1950-es években még temetőként üzemelt,Sashalmi temető néven ismerik a helyiek.Még ma is találhatók értéktelenebb sírkövek a helyszínen.

1945-ös síremlék
Senki nem tudta megerősíteni azt az információt,hogy az összes elhunyt ki lett volna innen exhumálva.
 Azért nem hagy nyugodni ez az egész dolog,mert ebben a pénz írányította urbanizált világban MINDEN EGYES ZÖLD TERÜLETÉRT KÜZDENI KELL!!!! ha életben akarunk maradni.
Egész utunk alatt végig kísértek minket az apró madárkák, mintha segítséget kértek volna.......

Vörösbegy
Fotók:Harangozó Adina
Nem értem azt,hogy az önkormányzat részéről mi XVI. kerületi, a kiserdőért aggódó lakosok, miért nem kapunk választ.

2012. január 29., vasárnap

Faírtás Budapest XVI. kerületében a "fejlődő kertvárosban"!

Egy héttel ezelőtt sétáltunk ezen az erdőrészen, ahol madárcsicsergéstől volt hangos ez a békés környék.

Lakmározó fenyőrigó

és áttelelő barátposzáta hím
 Erdőirtás Budapest 16. kerületében, Sashalmon az Emlékkő utca és a Pesti Határ út között!
Megdöbbenve tapasztaltam egyik napról a másikra azt a mérhetetlen pusztítást, amit Budapest 16. kerületében végeznek.Itt nem csupán egyszerű gallyazásról van szó, hanem idős illetve fiatal fákat ,vagy bokrokat, cserjéket, nem kímélve tesznek tönkre egy élőhelyet.

A Határ út sarkánál

Idősebb és fiatal fákat nem kímélve

Lesújtó látkép

és primitív

barbár munka

Erre nincs magyarázat

Érthetetlen számomra

ez a brutális pusztítás
 Egy kis erdő és rengeteg madár, élőlény sorsáról van itt szó.Széncinege,kékcinege,fekete és fenyő rigó,fülemüle,sárgarigó barátposzáta,zöld küllő,fakopáncs-félék,zöldike ,őszapó,tengelic ,meggyvágó,mókus és még sorolhatnám.

A kis erdő egyik aggódó lakója
 Arról nem beszélve,hogy mennyi ember szereti itt hasznosan eltölteni az idejét. Nagyon nagy felháborodást váltott ki ez a barbár munka a környékbeli lakosokból .Erre nincs magyarázat!!! Állítsuk meg a pusztítást!!!!! Ezért ahová lehet eljuttatom szomorú képsorozatomat.

2012. január 8., vasárnap

Hétvégi madaras beszámoló

 Szarvason jártunk, ahol feltöltöttük az önetetőket, amiknek elég nagy a kapacitása ,de hál 'istennek a rengeteg madár gondoskodik arról,hogy 3 hetente pótoljuk a magkészletet.


A kisebbik önetetőt két és fél diszperzites vödörrel tudom feltölteni
  A négy etetőbe több mint 40 kg! magot tudunk kihelyezni. Ezt növelve még két csirkeetetővel és 25 faggyúgolyóval örvendeztettük meg tollas barátainkat.
Terülj-terülj asztalkám
"Cinkegolyó fa"

Tálcás etető csirkeetetővel kigészítve
.



 A madársokadalom hamar birtokba vette a "terülj-terülj" asztalkámat és különböző fajtársaikkal együtt békésen falatoztak a napsütéses időben.
tengelicek
mezei verebek, tengelicek
tengelic zöldikével
tengelic,széncinege,zöldike
mezei veréb,tengelic ,zöldike
zöldike, mezei veréb
.
kékcinege,széncinege

Igen fontos a madarak téli etetése és itatása.Könnyen megszokják és számítanak az etetőhelyek kínálatára. Évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe.
A kistestű madarak testhőmérseklete 41-43 C° között alakul,ez igen  magas, ráadásul sokkal  hamarabb kihűlnek mint nagyobb társaik.
A nem vonuló madárfajok (mivel nincs rá szükségük),nem halmoznak fel jelentős mennyiségű energiatartalékot. Ezért télen szinte a nappalok teljes hossza alatt élelem után kutatnak. Éjszakánként zsírtartalékaikat kénytelenek felhasználni.
Fotók Harngozó Adina és Reszt Károly

2012. január 5., csütörtök

Vadludazás

 Terveztük a Tatai öreg tavat meglátogatni, ahogy minden évben tesszük. A vadludak  látványos kihúzását szoktuk megnézni. Számomra ez az egyik legnagyobb madaras élmény. December közepén rekord mennyiségű vadlúd tartózkodott a tavon. Számukat 48 ezerre !!! becsülték,több ezer sirállyal és récével kiegészülve. A tó körüli erdő magas fáin pedig,  mintegy 8000 varjú éjszakázott.

Szép számmal
voltak a tavon..

 Hajnal fél hatkor keltünk útnak,hogy még sötétben kiérhessünk a helyszínre. Megérkezésünkkor én már tudtam,hogy ez más lesz mint a többi évben, hiszen elmondhatatlanul nagy hangzavar fogadott. Az ónos eső megnehezítette az utunkat, de így sem késtük le a kihúzást. Az első nagyobb csapat kb. fél nyolckor egyszerre felszállva iszonyú robajt csapva hagyta el az öreg tó területét. A többiek még várakoztak, melegítették szárnyaikat. Pár ezres csoportban keltek útnak, ki erre, ki arra.

A csapat eleje

 Amelyik csapat a vár felé repült annak nem volt olyan nagy szerencséje, ugyanis puska ropogásra lettünk figyelmesek.

A vár felé haladva...
Nem hittünk a fülünknek,de a megdöbbenésből felocsúdva egyből hívtam a hatóságokat. A Nemzeti parktól nem tudtam senkit elérni, így maradt a rendőrség. A biztos urak meg is érkeztek, de minket kerestek vagy egy órán keresztül....
 A másik meglepetés, három markoló volt a mederben, amik a nyugalmi időt nem betartva kezdték meg a munkát a nemzetközi egyezménnyel védett élőhelyen!!!! (mikor még több ezer lúd volt a tavon)

A figyelmeztető tábla

A markolók..
2011 Magyarország december 18.......
 A Derítő tóhoz is átsétáltunk ahol lesben álló kárókatonákkal találkoztunk.
A hátizsákunkba vittünk egy nagyobb zacskó napraforgót is,hogy kicsit segítsük az ottani madárkák téli keresgélését.
Örömünkre sok kis tollas fogyasztotta a szotyit.Széncinegék,barátcinegék,kékcinegék és a csuszkák is. Utóbbiak sokat raktároztak el a fakérgei között az elemózsiából.


Pihenő kárókatona

A végére még maradt két nagy lilik, akik majdnem felettünk húztak el.

Nagy lilik
Reméljük,hogy jövőre is ilyen szép számmal látogatnak el hozzánk ezek a hangos madarak  :)

2012. január 1., vasárnap

2012-ben az év madara az egerészölyv

 Magyarországon állandó madarunk. Vágómadarak családjába tartozik.

Szigorú tekintet
 Színezete változó sötétbarnától a fehérig terjed.

Sötétbarnás színezet
 Sokszor láthatjuk út széli fákon karókon várakozva zsákmányát figyelve.

Lesben várakozva
 Közép-Európában a leggyakoribb ragadozó madár, de állománya drasztikusan lecsökkent.Ez köszönhető az élőhely vészes csökkenésének,mérgezéseknek, az áramütéseknek és vadászatnak. Főként pockokkal, gyíkokkal, egerekkel táplálkozik illetve a dögöket is szívesen fogyasztja.

Tekintélyt parancsoló madár
Fákra vagy sziklapárkányra gallyakból építi fészkét. Általában az előző évi, maga építette fészkét használja újra. Azokban az években amikor sok a mezei pocok, több tojást rak és több fiókát nevel fel.

Büszkén
 Legidősebb ismert korú európai egyedét 28 év 9 hónappal a jelölést követően találták meg elpusztulva. Magyarországon 16 év 21 napos volt a legidősebb példány. (Forrás:Magyar Madárvonulási Atlasz)